Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 11. januar 2007 kl 21.25 Niern: Tiden etter Otar

Etter kommunismen i Georgia

Tre kvinneskjebner i Georgia etter kommunismen: Ada (Dinara Droukarova), Eka (Esther Gorintin) og Marina (Nino Khomassouridze) (Foto: Les Films du Poisson
Tre kvinneskjebner i Georgia etter kommunismen: Ada (Dinara Droukarova), Eka (Esther Gorintin) og Marina (Nino Khomassouridze) (Foto: Les Films du Poisson
Otar har forlatt fattige Tblisi for å søke lykken i Paris. Her jobber han som bygningsarbeider til tross for sin legeutdanning. Tilbake i den nedslitte leiligheten i Georgias hovedstad sitter hans mor, søster og niese.

For dem er brevene og telefonene fra Otar et høydepunkt i en slitsom og gledeløs hverdag. En dag slutter telefonen å ringe, og etter en tid mottar Otars søster, Marina, budskapet om brorens død. Men hun vil i det lengste skåne moren fra den ubarmhjertige virkeligheten.

Men den sannhetssøkende moren, Eka, selger den klassiske boksamlingen og kjøper billett til Paris for alle tre.

Om filmen
Det er tre kvinner som portretteres i franske Julie Bertuccellis prisbelønte. Kommunismen har falt i Georgia, sovjetrepublikken som fostret Stalin. Dagliglivet er imidlertid ikke alltid like enkelt. Byråkratiet rundt det å hente et brev på posten er bare én ting.

Eka er fortsatt trofast kommunist, Marina ser på Stalin som en morder, mens den unge litteraturstudenten Ada trekker på skuldrene og ser framover.

"Tiden etter Otar" fikk gjennomgående fem og seks prikker på terningen av norske anmeldere. "Debutfilmer kommer sjelden så helstøpt og finstemt som denne. En perle", skrev Adresseavisen, og Per Haddal i Aftenposten: "…poetisk lite vidunder av en film, en enkel symfoni av undertoner – kjærlig, tragisk, humrende, øm samt etisk og politisk tankevekkende."

Fransk/belgisk drama (2004)
Originaltittel: "Depuis qu’Otar est parti"
Med Esther Gorintin (Eka), Nino Khomassouridze (Marina), Dinara Droukarova
Regi: Julie Bertuccelli
Pressekontakt: Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no