Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 8. februar 2003 kl 19.30 Italia på menyen

Middelhavsdiett og helsekost

Bo Hagström med noen av ingrediensene til et sunnere liv (Foto: Markus Lindgren, SVT
Bo Hagström med noen av ingrediensene til et sunnere liv (Foto: Markus Lindgren, SVT
På 50-tallet besøkte den amerikanske professoren Ancel Keys Napolis fattigkvarter, og her fant han sammenhengen mellom helse og mat.

I Amerika økte dødeligheten i forbindelse med hjerte- og karsykdommer blant middelaldrene menn, men i Syd-Europa fantes det nesten ikke hjerteinfarkt. Dermed startet den første moderne folkehelseundersøkelsen: Selgere i USA ble sammenlignet med fiskerbefolkningen i den lille byen Pioppi. Hvordan påvirker kost og livsstil helsen?

I Keys’ fotspor
I kveldens program besøker vi Napoli og Pioppi. Begge steder finner vi begrepet middelhavsdietten, fattigmaten som ble helsekost. Hovedingrediensen i det syditalienske kjøkkenet er solmodne tomater. Melk til mozzarella- og pizzaosten får de fra vannbøflene.

I Pioppi går vi på sardinfest og baker pasta med byens kvinner. Her møter vi også Delia, kvinnen som lagde mat til den amerikanske professoren, og gav ham oppskriftene til et friskere liv.

Om serien
I fire programmer skal vi ut på en uvanlig reise i Italia. Den tradisjonelle reiseguiden er lagt til siden, og i stedet velger vi å ta mat- og vinveien til italiensk kultur og historie. Reiseleder er Bo Hagstöm.

Det blir dufter og lyd, smakopplevelser og møter med mennesker som gir reisen innehold. Og ikke å forglemme den italienske musikken.

Svensk produksjon
Produsent og guide: Bo Hagström
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, 22 04 78 53/907 75 75