Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 12. september 2000 kl 20.55 En amerikaner i Paris

En amerikaner i Paris (t)


NRK2 tirsdag 12. september kl 20.55
En amerikaner i Paris

Klassisk amerikansk musikal

En sorgløs ung kunstner avviser en rik kvinnes støtte og vinner i stedet en enkel ung pikes kjærlighet i \"En amerikaner i Paris\" - en klassisk amerikansk musikal som kan smykke seg med ikke mindre enn sju Oscar-priser. Det er musikken, signert George og Ira Gerswin, og
de fantastiske dansenumrene som framfor alt har gjort filmen til en klassiker.

Den amerikanske soldaten Jerry Mulligan (Gene Kelly) blir igjen i Paris etter krigen for å forfølge en karriere som maler. Han slår seg ned i et kunstnerkvarter hvor han leier et kvistværelse over en kafé. Blant hans nære kunstnervenner er konsertpianisten Adam Cook (Oscar Levant) og den franske sangeren og kabaretartisten Henri Baurel (Georges Guetary) som Jerry en gang har akkompagnert.

Jerry prøver som så mange andre unge kunstnere å selge sine malerier til turister og andre forbipasserende på Montmartre. En dag stopper en rik amerikanerinne, Milo Roberts (Nina Foch), ved hans utendørsutstilling. Hun bruker mye av sin tid og formue til å støtte unge, uetablerte kunstnere. Jerry prøver å holde deres forbindelse på et strengt forretningsmessig plan, men Milo er opplagt interessert i mer enn hans kunst.

Under et kafébesøk blir Jerry hodestups forelsket i en vakker, ung jente ved nabobordet. Han finner ut at hun heter Lise Bouvier (Leslie Caron) og at hun er ekspeditrise i et parfymeri. Hun går med på å møte ham, men er svært sky og hemmelighetsfull. Tilfeldigvis oppdager Jerry at Lise snart skal gifte seg med hans gode venn Henri.

NRK2 tirsdag kl 20.55

Bilder
1. Kjærlighet ved første blikk; Jerry Mulligan (Gene Kelly) og Lise Bouvier (Leslie Caron).
2. Den franske sangeren og kabaretartisten Henri Baurel (Georges Guetary) er en av Jerrys gode venner. Her framfører han Gershwins \"Stairway to Paradise\".
3. Jerry og Lise i et av de mange fantastiske dansenumrene i \"En amerikaner i Paris\".

Amerikansk musikal fra 1951
Originaltittel: An American in Paris
Regi: Vincente Minnelli
Musikk: George og Ira Gerswin
I rollene: Gene Kelly, Leslie Caron, Oscar Levant, Georges Guetary, Nina Foch
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)