Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 17. januar 2003 kl 00.10 Metallica - "Metallica" The Black Album

90-tallets hard rock-helter

Vokalist James Hetfield. (Foto: Isis)
Vokalist James Hetfield. (Foto: Isis)
I 1991 lanserte hard rock-bandet Metallica albumet med samme navn, "Metallica", også kalt "The Black Album" på folkemunne. Det skulle vise seg å bli 90-tallets mestselgende hard rock/metal-utgivelse. I kveld blir vi med bandets originalbesetning på fire under produksjonen av albumet som ga dem det store gjennombruddet.

Historien om Metallica starter i 1980 når den danske trommeslageren Lars Ulrich er på jakt etter et band å spille i. Han setter inn en annonse i bladet Recycler, og en viss James Hetfield svarer på den. De bestemmer seg for og møtes og prøvespille, men foreløpig blir det med det. Et år senere sikrer Ulrich seg plass på en heavy metal-samleplate, men han trenger fortsatt et band. Han kontakter gamle kjente, inkludert Hetfield, og sammen danner de Metallica. Deres første album ”Kill ´em all” kommer ut i 1983 med Ulrich på trommer, Hetfield på vokal, Kirk Hammet på gitar og Cliff Burton på bass.

Heretter går det slag i slag med plateutgivelser helt fram til 27. september 1986. Bandet er på vei til Sverige etter en konsert i Norge da den ene av de to turnébussene kjører utenfor veien. Alle slipper unna med bare mindre skader, bortsett fra bassist Cliff Burton. Han omkom, bare 24 år gammel.

I Burtons ånd skaffer bandet seg en ny bassist, Jason Newsted, og allerede en måned etter er han med på sin første konsert før han året etter blir med på bandets neste album. I –87 gikk bandet i studio igjen, og en ny plate var klar for markedet.

En klassiker
Deretter kom nok et album i -88, men det virkelige gjennombruddet får de med albumet ”Metallica”, eller ”The Black Album" i juni -91. Det er hvordan dette albumet ble til vi får et nærmere innblikk i under kveldens program. Programmet inneholder eksklusive intervjuer og arkivopptak, og vi får høre demolåter som aldri ble utgitt.

Vokalist James Hetfield, gitarist Kirk Hammet, trommeslager Lars Ulrich og bassist Jason Newsted tar oss med på en reise inn i heavy metal-verdenen. Det blir en smakebit fra de fem singlene fra albumet; ”Enter Sandman”, ”Sad but True”, ”The Unforgiven”, ”Wherever I May Roam” og ”Nothing Else Matters”.

Dette er historien om et av de mestselgende album gjennom tidene, et heavy metal-album som er blitt en klassiker!

Programmet er tidligere sendt 1. februar 2002.

NRK Underholdning
En Isis-produksjon i samarbeid med NRK, Sogecable og SBS-TV
Ansvarlig NRK: Niels Bierge, 23 04 91 15
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10