Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 8. mars 2004 kl 23.10 Dok1: Afghanistans døtre

Kvinner mot Taliban

Pekte nese til Taliban – dr. Sina Samar holdt skolene åpne for jenter og trosset Talibans ordre. (Foto: Harriet Logan/Network)
Pekte nese til Taliban – dr. Sina Samar holdt skolene åpne for jenter og trosset Talibans ordre. (Foto: Harriet Logan/Network)
Taliban gav alle Afghanistans kvinner husarrest og viste til at det skjedde i Guds navn. Den kanadiske dokumentaristen og menneskerettsforkjemperen Sally Armstrong tar oss med på innsiden av livene til afghanske kvinner som gjennomlevde dette marerittet.

Etter Taliban går afghanske kvinner i bresjen for verdige livsvilkår. Sally Armstrong skildrer hvordan de er med å gjenoppbygge Afghanistan og kulturen i landet. Med seg har hun bl.a. tidligere visestatsminister i Afghanistan, dr. Sima Samar. Hennes kamp for utdanning og helsestell ikke bare for menn, satte kvinner i fare i hele Afghanistan under Taliban.

Sally Armstrong var en av de første som rapporterte fra Agfhanistan om kvinnekamp mot Taliban i løpet av de fem årene dette regimet holdt landet i sitt jerngrep. I Dok1 oppsøker hun noen av kvinnene igjen.

Lang nese til Taliban
Dr. Sima Samar pekte nese til Taliban og risikerte livet gjennom å holde sine pikeskoler og helsestasjoner for kvinner åpne på tross av at regimet befalte henne å stenge dem.

I opptak fra våren 2002 – da dr. Samar var visestatsminister i Afghanistans nye regjering – tar hun oss med inn i maktens korridorer i Kabul. Der gikk hun en vanskelig balansegang i sin søken etter å frigjøre alle Afghanistans døtre.

I opptak fra samme periode møter vi også andre afghanske kvinner, som Soghra. Hun forteller om å overleve under Taliban, en historie som er på en gang både inspirerende og sjokkerende. Vi treffer også Hamida, en skolerektor som er pådriver for å få kvinner ansatt i alle regjeringskontorene i Kabul. Og Camellah som vet at gjeldende afghansk lov fortsatt gjør henne til sexslave for sin mann, og Lima, en ung jente som måtte ofre sin barndom på krigens alter.

Farvel, Taliban?
Sally Armstrong returnerte til Afghanistan et halvt år senere for å finne ut om livene til disse kvinnene var blitt bedre, slik det internasjonale samfunn hadde lovet. Kunne dette eksperimentet i kvinnefrigjøring lykkes?

Da Sally Armstrong kom tilbake høsten 2002, hadde Sima Samar mistet jobben som visestatsminister, og fundamentalister hadde utstedt en fatwa mot henne som innbefattet et krav om at hun ble henrettet. De samme fundamentalistene kaller henne "Afghanistans Salman Rushdie".

Innkjøpt kanadisk program
Original tittel: Daughters of Afghanistan
Manus og reportasje: Sally Armstrong
Regi: Robin Benger
Produksjon: Up front, Entertainment Inc. (2003)
Kontakt i Programinnkjøp Dokumentar: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57