Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. mars 2001 kl 22.30 Kunst nå: Nye takter

Kunst nå: Nye takter (ttv)


NRK1 tirsdag 27. mars kl 22.30
Kunst nå: Nye takter

Forfatter på tiltalebenken

I \"Kunst nå\" i kveld skal vi møte den kurdiske forfatteren Mehmed Uzun. Han er tiltalt av tyrkiske myndigheter å oppfordre til separatisme og terror gjennom sine bøker. Vi skal høre om et spennende samarbeid mellom lyrikere og musikere, og vi skal møte en gruppe danske rappere med flerkulturell bakgrunn.

Den kurdiske forfatterens Mehmed Uzuns historie er lang og dramatisk. Alt som 18-åring ble han fengslet for noen vers han hadde skrevet i en kulturavis. Siden har han ved flere anledninger fått merke de tyrkiske myndighetenes vrede over det han har skrevet. Mehmed Uzun har siden 1977 levd i eksil i Sverige. Odd Syse møtte forfatteren i Stockholm.

Trakassering
Uzun har utgitt 15 bøker, seks av dem er romaner. To av bøkene hans foreligger på norsk, novellesamlingen \"Granatepleblomstring\" og romanen \"I skyggen av forspilt kjærlighet\".
I samtalen med Odd Syse forteller den kurdiske forfatteren om årelang trakassering og forfølgelse fra de tyrkiske myndighetens side. Det er gjennom novellesamlingen \"Granatepleblomstring\" og romanen \"Lys som kjærligheten, mørk som døden\" Uzun er anklaget for å ha oppfordret til separatisme og terror. I månedesskiftet mars/april settes han på tiltalebenken i Ankara.

Poesi og musikk
I kveldens \"Kunst nå\" skal vi også få høre om et spennende samarbeidsprosjekt mellom forfattere og musikere. Litteraturtidsskriftet \"Vinduet\" skal utgi en CD med 13 forfattere som har fått satt musikk til sine dikt. Jan Erik Vold var den første norske forfatteren som hadde tonefølge til sine diktopplesninger. Mange av dagens unge forfattere ønsker å prøve ut andre kunstneriske uttrykk og også samarbeide med andre. I kveld møter vi forfatterne Steffen Sørum, Markus Midré og John Erik Riley og musikerne i Xploding Plastix, Jens Petter Nilsen og Hallvard Hagen, som alle er med på CD-en.

Danske rappere
De danske rapperne som kaller seg \"Outlandish\" har en flerkulturell bakgrunn. Selv er de født og oppvokst i Danmark, men foreldrene kommer fra så ulike land som Pakistan, Honduras og Marokko. De har skapt sitt helt spesielle musikalske utrykk og de har mye på hjertet. Vi møter dem i \"Kunst nå\" i kveld.

Om magasinet
\"Kunst nå\" er NRKs nye ukentlige kulturmagasin for bildekunst, litteratur og scenekunst. Ambisjonen er å lage et spennende, underholdende og annerledes kulturprogram som presenterer sider av kunsten som ikke kommer fram i andre medier.

Kunstlivet er mer mangfoldig i dag enn noen gang tidligere. Ikke bare er det langt flere kunstnere enn før, det er også flere typer kunst og et større antall stiler og tradisjoner som eksisterer side om side. \"Kunst nå\" ønsker å trekke fram interessante kunstnere og fenomener og å belyse aktuelle spørsmål i forhold til samtidskunsten.

I motsetning til NRKs tidligere kulturprogrammer, som har dekket de store begivenhetene i kulturlivet, behandler \"Kunst nå\" konkrete fenomener i kunstverdenen på en personlig og uhøytidelig måte. Magasinets producere går ut med digitale videokameraer for å snakke med mennesker og spore opp historier.

NRK1 tirsdag kl 22.30
Blir også sendt lørdag (NRK2)

Ukentlig kulturmagasin fra Kulturavdelingen
Redaksjonsleder: Bjørn Hulleberg
Prosjektleder: Bjørn Engvik
Regi: Odd Syse
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilder
1. Den kurdiske forfatteren Mehmed Uzun er tiltalt av tyrkiske myndigheter for å oppfordre til separatisme og terror gjennom sine bøker. Han risikerer inntil 15 års fengsel. (Foto: Odd Syse)

2. Odd Syse fra \"Kunst nå\"-redaksjonen lar oss i kveld bli nærmere kjent med den kurdiske forfatteren Mehmed Uzun som siden 1977 har levd i eksil i Sverige. (NRK-foto: Ole Kaland)