Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 21. oktober 2001 kl 14.00 Livskraft

Det store solidaritetsløftet

Helene Sandvig og Anders Magnus.(NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Helene Sandvig og Anders Magnus.(NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
For 28. år på rad er det duket for den store, nasjonale dugnaden der hele Norge markerer sin solidaritet med verdens nødlidende. Pengene fra årets TV-aksjon går til Kirkens Nødhjelp og er øremerket hiv/aidsprosjekter over hele verden. Helene Sandvig og Anders Magnus er programledere for den over seks timer lange maratonsendingen på NRK1.

Hiv og aids er en global utviklingskatastrofe med et omfang som det er nesten umulig å ta innover seg: På verdensbasis lever 36 millioner mennesker med hiv-smitte eller aids. Over 20 millioner er døde av sykdommen - omkring dobbelt så mange som det var falne i den første verdenskrigen. Hver dag dør omkring 7000 mennesker av aids; antallet pr år tilsvarer to tredeler av den norske befolkningen.


Og det er de fattige landene i verden som rammes hardest, selv om heller ikke Vesten – og Norge – er spart. I Afrika har aids drept ti ganger så mange mennesker som alle krigene som har herjet kontinentet til sammen. Epidemien forverrer fattigdommen fordi det er den arbeidsføre delen av befolkningen som dør. Millioner av barn sitter igjen uten forsørgere. Gjennom TV-aksjonen har vi muligheten til å støtte kampen mot den verste katastrofen som har herjet menneskeheten gjennom hele historien – svartedauden inkludert.

Gir ansikt til katastrofen
I tv-sendingen på aksjonsdagen får vi møte mennesker som gir ansikt til skjebnene bak de ufattelige tallene. Samtidig skal det handle om hiv/aids-prosjektene som Kirkens Nødhjelp driver i Sør-Amerika, Asia, Afrika og Russland. Pengene fra TV-aksjonen går til 34 land der Kirkens Nødhjelp samarbeider med lokale partnere for å hindre spredning, for å bedre vilkårene til de etterlatte og for å gi de smittede et verdig liv. Kjernen i arbeidet er å mobilisere lokale organisasjoner, institusjoner og ikke minst de hiv-positive selv til felles innsats.

Jan-Erik Larssen. (NRK-foto: Ole Kaland)
Jan-Erik Larssen. (NRK-foto: Ole Kaland)
Jan-Erik Larssen, programlederen fra ”Autofil”, byr på rapporter fra innsamlingen rundt omkring i Oslo. På ettermiddagen blir det ungdomskonsert og en spesialutgave av ”Newton” med Ole André Sivertsen. Om kvelden skal vi blant andre møte TV-aksjonens høye beskytter, H.K.H. Kronprins Haakon.

Sondre Lerche opptrer under TV-aksjonen. (Foto: Bjørn Eivind Årtun/Virgin Records)
Sondre Lerche opptrer under TV-aksjonen. (Foto: Bjørn Eivind Årtun/Virgin Records)
I løpet av dagen opptrer en rekke populære, norske artister i studio, deriblant Herborg Kråkevik, Sissel Kyrkjebø, Silje Nergaard, Anne-Lise Berntsen, Kvinner på randen og Sondre Lerche. Kritikerfavorittene Krøyt og The Margarets kommer, Kaizers Orchestra byr på skranglete ompa-rock og Klovner i Kamp spiller hiphop. Fra Brasil kommer jentebandet Dida Banda Feminina, som har vakt internasjonal oppsikt med sin forrykende, trommebaserte sambarock.

Hiv-smittet adoptivbarn
Pedro (3) er født med hiv.(Foto: Anne Karin Andersen, Agderposten)
Pedro (3) er født med hiv.(Foto: Anne Karin Andersen, Agderposten)
I første del av sendingen skal det blant annet handle om lille Pedro, en tre år gammel hjerteknuser som ble adoptert fra Colombia til Erkleiv utenfor Kristiansand for to år siden. Like etter hjemkomsten ble foreldrenes lykke vendt til grenseløs fortvilelse: En hiv-test viste at gutten deres var smittet av det dødelige viruset.

Pedro er en nydelig og tillitsfull gutt, men han er mye syk og har plagsomme bivirkninger av hiv-medisinene. Vi møter ham hjemme i Erkleiv, og foreldrene kommer i studio for å fortelle sin historie og om hvordan de håndterer hverdagen med et hiv-smittet barn.

Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp sammen med datteren Maria (t.h.) og hennes venninne Thora. (Foto: Anders Corneliussen, Kirkens Nødhjelp)
Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp sammen med datteren Maria (t.h.) og hennes venninne Thora. (Foto: Anders Corneliussen, Kirkens Nødhjelp)
I denne bolken skal vi også møte Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, som forteller om hvilke prosjekter pengene til årets TV-aksjon skal gå til.

Husker du Lynet?
Under fjorårets TV-aksjon for SOS Barnebyer gjorde 17-årige Lynet Chimbya et voldsomt inntrykk på tv-seerne. Hun bodde i et lite skur sammen med sine fem småsøsken, som hun hadde eneansvaret for etter at begge foreldrene var døde av aids. I ettermiddagens sending får vi vite hvordan det har gått med henne.

Fra Kenya kommer Jacinta Maingi, som regnes som en av Afrikas betydeligste ressurspersoner innenfor hiv- og aidsarbeid. Helt siden 1985 har hun engasjert seg i dette, og i dag er hun ansatt som hiv/aids-koordinator i Øst-Afrika for Kirkens Nødhjelp.

Brasilianske Fabiola (6) og mamma Marinalva. (Foto: Einar Gjærevold, NRK)
Brasilianske Fabiola (6) og mamma Marinalva. (Foto: Einar Gjærevold, NRK)
Helene Sandvig og Anders Magnus har vært på reportasjereiser i flere land i høst. I Brasil møtte de seks år gamle Fabiola. Hun ble hiv-smittet i mammas mage og får i dag hjelp av GAPA Bahia, en lokal støtteorganisasjon som vil få penger fra TV-aksjonen. I en annen Brasil-reportasje skal det handle om et prosjekt rettet mot å bygge opp jenters selvbilde i en sexfiksert mannskultur.

Vegard Thomas Olsen. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Vegard Thomas Olsen. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Ungdomsavdeling
Fra klokken 17:00 byr TV-aksjonen på en avdeling spesielt beregnet på ungdom. Først ut er programleder og rappartist Vegard Thomas Olsen (alias Short Cut) og DJ Jaypea, begge kjent fra Topp 20. De presenterer en ungdomskonsert med populære band som Boomfunk MC’s, Blue, Vincens, Spinup, Atomic Kitten og Brian Harvey.

Ole André Sivertsen. (NRK-foto: Ole Kaland)
Ole André Sivertsen. (NRK-foto: Ole Kaland)
Kl 18:30 blir det en spesialutgave av Newton med Ole André Sivertsen. Han skal svare på spørsmål om hiv/aids, og forsøke å forklare hva et virus er ved å sammenligne med datavirus.

Dessuten lager Solveig Kloppen fra ”Trigger” løyer i studio, og det blir et innslag om ungdomskampanjen ”Involve Yourself”. Med støtte fra fem store norske bistandsorganisasjoner, deriblant Kirkens Nødhjelp, driver gruppen en holdnings- og informasjonskampanje blant norsk ungdom i alderen 15 til 25 år. Ved hjelp av stand up-komikk, teatersport og musikk forsøker de å få ungdom til å engasjere seg, og hiv/aids er et hovedtema i år. Hiphop-gruppa Klovner i Kamp har vært på turné med kampanjen, og de kommer også i studio.

Kronprinsen i Sør-Afrika
Etter Søndagsrevyen kl 19.45 fortsetter sendingen fram til nærmere midnatt, bare avbrutt av dramaserien ”Soria Moria”. Nå begynner resultatene av aksjonen å komme inn, det blir flere reportasjer og gjester og Jan Erik Larssen er stadig på farten i Oslo.

Fra 10. til 15. oktober var TV-aksjonens høye beskytter, H.K.H. Kronprins Haakon, i Sør-Afrika sammen med Kirkens Nødhjelp for å sette seg inn i forholdene for dem som lever med hiv og aids. TV-aksjonen har fulgt ham på reisen, og han kommer også i studio for å fortelle om sine opplevelser.

Helene Sandvig og Anders Magnus får også besøk av Norges kanskje mest kjente bistandsarbeider, Petter Skauen i Kirkens Nødhjelp, og vi skal møte en 31 år gammel småbarnsmor som ble hiv-smittet for mange år siden av kjæresten sin.

Mot slutten av sendingen overleveres stafettpinnen til neste års TV-aksjon, som er tildelt Atlas-alliansen og global bistand til funksjonshemmede. Sendingen avrundes med en oppsummering som viser høydepunktene fra dagen.


Egenprodusert direktesending
Programledere: Helene Sandvig og Anders Magnus
Prosjektleder: Anne Gammelsæter
Regi: Line Norling
Pressekontakt:Helene Amlie, 23 04 77 51 / 951 00 299

GIVERTELEFON: 820 43 033
MELDINGSTELEFON: 23 39 54 00
E-post: TV-aksjonen


Bildetekster:
1. og 2. Helene Sandvig og Anders Magnus er programledere for årets TV-aksjon. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
3. Jan-Erik Larssen er frittgående reporter i Oslo under TV-aksjonen. (NRK-foto: Ole Kaland)
4. Logoen for TV-aksjonen ”Livskraft” er basert på den røde sløyfen - det internasjonale symbolet for kampen mot hiv/aids og for solidaritet med de smittede.
5. Treåringen Pedro er født med hiv. Det ble ikke oppdaget før han kom som adoptivbarn fra Colombia til Norge for to år siden. (Foto: Anne Karin Andersen, Agderposten)
6. Ole André Sivertsen fra Newton svarer på spørsmål fra unge om hiv og aids. (NRK-foto: Ole Kaland)
7. Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp kommer til studio for å fortelle om hva pengene fra årets TV-aksjon skal brukes til. Han skal også være bøssebærer sammen med datteren Maria (t.h.) og hennes venninne Thora. (Foto: Anders Corneliussen, Kirkens Nødhjelp)
8. Vegard Thomas Olsen er programleder i ungdomskonserten kl 17.00. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
9. Seks år gamle Fabiola er hiv-positiv. Hun ble smittet av mamma Marinalva, som selv ble smittet av sin utro ektemann. Helene Sandvig og Anders Magnus møtte dem i Brasil. (Foto: Einar Gjærevold, NRK)
10. Supertalentet Sondre Lerche er en av de mange populære artistene som opptrer under TV-aksjonen. (Foto: Bjørn Eivind Årtun/Virgin Records)


LENKER
  • Intervju med programlederne 
  • TV-aksjonen 28 år 
  • Kirkenes Nødhjelp 
  • NRK TV-aksjonen