Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 27. april 2008 kl 07.03 Sølvsuper

Operaglad Nei-dronning

Anne Enger (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Anne Enger (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Som kulturminister la hun i 1998 frem forslag om opera på Vestbanen i Oslo. Stortinget sa nei til tomtevalget men ja til opera, noe Anne Enger følte som et skikkelig antiklimaks og en nedtur.

- Jeg gikk ned i Den Norske Opera og sa: " Vi kommer tilbake". Jeg ville ikke ha dette ikke-vedtaket. Saken ble så fremmet igjen – og det er heller sjelden at en regjering to ganger fremmer samme sak for Stortinget i løpet av en stortingsperiode. Den 12. april ble den nye operaen åpnet.

Søndagens sølvsupergjest er stolt av at hun som kulturminister loset dette vedtaket gjennom i Stortinget.

- Med god hjelp og støtte fra embetsverket i Kulturdepartementet og fra politiske venner og andre, fikk vi da et vedtak der Bjørvika ble valgt og da med en "frimerkeregulering" som var veldig krevende men helt nødvendig. Den 12. April var i så måte en gledens dag for Anne Enger.

Ble en belastning
I samtale med programleder Haakon D Blaauw forteller sølvsupergjesten på en personlig og åpen måte om hvordan hun opplevd tiden omkring og ikke minst etter folkeavstemningen om norsk EU-medlemskap den 28. November 1994.

- Denne dagen ble egentlig ikke spesielt god for meg selv om "vi" altså Nei-sida, vant. Følelsen av å vinne ble noe helt annet enn det folk trodde. Selv hadde jeg aldri noe ønske om å fronte denne saken som en "Nei-dronning" og markert leder, men jeg fikk en rolle og den ga meg mye glede, men også veldig mye hardt arbeid og svært tunge tak, sier Anne Enger som etter folkeavstemningen fikk en nedtur.
- Det ble en belastning og det tok på å bli beskyldt for å være maktsyk. Jeg følte meg sliten og utbrent.

Kommet hjem
Anne Enger (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Anne Enger (foto: NRK / Haakon Dirk Blaauw).
Sølvsupergjesten er kjent fra sin politikerrolle på Stortinget fra 1985 til 2001 da hun forlot rikspolitikken og ble generalsekretær i Redningsselskapet. På Stortinget representerte hun Akershus fylke. I årene 1997 til 1999 var hun kulturminister i den første Bondevik-regjeringen, en periode der hun også fungerte som olje- og energiminister og en kort tid også som vikarierende statsminister. I januar 2004 overtok hun som fylkesmann i hjemfylket Østfold og føler på mange måter at hun er "kommet hjem".

NRK P1 Sølvsuper søndag 27. april kl. 07:03.

Programmet er ved Haakon Dirk Blaauw