Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. mai 2003 kl 19.55 Kulturell uorden: Krasjkurs i kunstens historie

Hva er egentlig kunst?

Jostein Gripsrud (f.v) og professor Peter Larsen (i midten) med regissør Gunnar Hall Jensen (f.h.) i Venezia. (Foto: Marianne Rønning)
Jostein Gripsrud (f.v) og professor Peter Larsen (i midten) med regissør Gunnar Hall Jensen (f.h.) i Venezia. (Foto: Marianne Rønning)
Hva er egentlig kunst, og hva har den med resten av samfunnet å gjøre? I seks programmer følger vi medieviter og programleder Jostein Gripsrud på jakt etter svar på slike spørsmål. Serien gikk på NRK2 tidligere i vår.

- En roadmovie for folk som kanskje er mer interessert i kunst enn de er klar over, kaller Gripsrud denne serien. Akkompagnert av finsk rock’n’roll, reiser han, i fascinerende bredformatbilder, til steder som Voss, Venezia, London, Dakar, New York og Las Vegas for å treffe forskere og kunstnere som kan belyse emnet.

Bakgrunnen for serien
Bakgrunnen for serien er forskningsprosjektet "Kulturell uorden", som Jostein Gripsrud ledet 1998-2001. Det tok utgangspunkt i at kunst tradisjonelt er blitt definert som en motsetning til popkultur, hverdagslig samfunnsliv og ikke-vestlige kulturer. Men store samfunnsendringer som utdanningseksplosjon, medierevolusjon og globalisering har endret oppfatningen av hva kunst er. Grensene er blitt utydelige. Eller har de kanskje alltid vært det egentlig?

- Hensikten har vært å lage en underholdende lenestolsreise mot større innsikt i kunst og samfunn, før og nå, sier Gripsrud. Med seg har medieprofessoren prisbelønte og profesjonelle folk fra det unge filmmiljøet i Bergen. Regissøren Gunnar Hall Jensen er tidligere blitt berømmet for sine kortfilmer, og vant det svenske filminstituttets store pris for beste dokumentar i fjor. Han kommer med helaftens spillefilm senere i år.

– Samarbeidet med denne høykompetente gjengen har vært utrolig morsomt og spennende. Det tror jeg skinner gjennom tv-ruta også, sier Jostein Gripsrud.

Det første programmet
Som barn var vi alle en slags kunstnere, hele dagen. I de voksnes verden er derimot kunst med stor K noe eksklusivt, en institusjon der spesialister bestemmer hva som slipper inn og hva som ikke gjør det. Kriteriene de bruker varierer – nærmest fra sesong til sesong. Hvordan ble det slik?

For å svare på dette spørsmålet legger programmet ut på en historisk reise fra renessansen i Venezia, via romantikken på Voss til modernismen i København og London. Til slutt handler det om en modernisme som virkelig begeistret massene – utenfor kunsten med stor K: filmen.


Kulturdokumentar-serie produsert i samarbeid mellom Universitetet i Bergen og NRK Hordaland
Programleder Jostein Gripsrud
Regi/prosjektleder Elin Sander
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83


LENKER
  • Kulturell uorden