Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 6. mai 2009 kl 23.05 Norsk polarhistorie: Kampen om ressursene

Kampen om ressursene

Norsk polarhistorie: Ole André Sivertsen er programleder. (Foto: Håvard Jenssen/Videomaker)
Norsk polarhistorie: Ole André Sivertsen er programleder. (Foto: Håvard Jenssen/Videomaker)
Drømmen om rikdom lokket norske fangstmenn og gruvearbeidere til de iskalde kystene og polarområdene. Med livet som innsats la de grunnlag for industri og velstand. Kullet på Svalbard og hval fra Sørishavet ga arbeid til tusener av nordmenn.

De store europeiske nasjonene startet hvalfangst rundt Svalbard allerede på begynnelsen av 1600-tallet. Når norske fangstmenn for alvor kom med, var hvalen så godt som utryddet. Derfor måtte de finne nye fangstfelt.

Med norsk mannskap og argentinsk kapital dro Carl Anton Larsen til Sør-Georgia i 1904 og la grunnlaget for et norsk industrieventyr. I løpet av få år ble nordmenn ledende på fangst av de store hvalene i Antarktis.

Norges første oljeeventyr
Av hval ble det laget olje som var viktig i produksjon av blant annet matvarer, såpe, tekstiler og maling. Hvalfangsten ga arbeid til tusener av nordmenn på fangst i Sørishavet og hjemme i Norge, og ga den unge nasjonen store inntekter. Norges første oljeeventyr startet dermed på begynnelsen av 1900-tallet.

Ved inngangen av et nytt årtusen er det nye ressurser fra de samme områdene som kan vise seg å bli verdifulle. Fangst av krill kan gi en ny gullalder i havområdet rundt Antarktis. Også denne gangen er nordmenn i førersetet.

Om serien
Norsk historie er sterkt knyttet til jordas kalde og ugjestmilde områder, og historiene er mange. I en splitter ny dokumentarserie får vi både høre de kjente historiene om Nansen som reiste over polhavet, Amundsens ferd til Sydpolen, men også at det i forkant av disse har vært flere generasjoner fangstmenn som våget livet på ishavet for å skaffe seg levebrød. Programleder Ole André Sivertsen tar oss med ut i isødet, på en reise som strekker seg over Arktis, Antarktis, Grønland, Svalbard, Sør-Georgia og Trollbasen.

Dokumentar i seks deler (2009)
Produsert for NRK av Videomaker
Regi: Håvard Jenssen
Produsent: Kjell Eriksen
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 91164716
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900