Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. mai 2008 kl 20.55 Faktor: Anita - uten tvil

Utvilsomt Anita

Fra Vestlandet til Vestbredden – Anita Apelthun Sæle i Dødehavet. (Foto: NRK)
Fra Vestlandet til Vestbredden – Anita Apelthun Sæle i Dødehavet. (Foto: NRK)
Anita Apelthun Sæle, tidligere stortingsrepresentant for KrF, er ikke redd av seg. Hun sier det hun mener og mener det hun sier, selv om steinene hagler. Hun tar nå mål av en kristenkonservativ vekkelse over landet i tide til neste Stortingsvalg. Faktor følger henne til Sotra og Vestbredden, til Israel-møte med FrP og morgenbønn over havregrøten.

Anita Apelthun Sæle og ektemannen Finn Jarle er førende skikkelser for tusener norske karismatiske kristne. Han er redaktør i den kristen-konservative avisen Norge I DAG, og sammen er de to på oppdrag fra Gud: For Israels sak og mot homofilt ekteskap.

Rikspolitisk comeback?
-Eg var påtenkt ein plass i Regjeringa om eg berre dempa synspunktene mine. Men om eg ikkje kan seia det eg meiner, kan det vera det same, sier Anita.

Anita ble vraket fra stortingsvalglisten i Hordaland før valget i 2005, men nekter å gi opp kampen for de sakene hun tror på. I 2009 er det valg igjen, og hun vil tilbake i rikspolitikken.

Apelthuns appell
Hver høst i oktober marsjerer Apelthun Sæles gjennom Jerusalem, sammen med flere tusen kristne Israel-venner fra hele verden. Den norske delegasjonen er den største – nest etter Brasils.

Den som kan samle Israel-vennene, kan vinne politisk makt i Norge. Det vet også FrPs Siv Jensen, som hilses med jubel på et Israel-møte i regi av paret.

Usvikelig engasjert
NRK Faktor får være med Anita Apelthun Sæle i møte med bosettere på Vestbredden og marsjerende gjennom Jerusalem, når hun vrakes av sine egne i KrF og når hun snakker om ekteskapelig kjærlighet ved Dødehavet.

Som karismatisk kristne lever hun og mannen sine liv stikk i strid med all sunn snusfornuft, i en alternativ virkelighet. Hjemme hos dem er miraklenes tid ikke forbi. Helbredelse med bønn er like selvfølgelig som havregrøt.

Vestlandet og Vestbredden
Apelthun Sæles omgir seg ikke med informasjonsrådgivere i møte med journalister. Når de dukker opp i mediene, vekker de ofte latter, undring eller ubehag. De vet at de er kontroversielle og regner med å være forfulgt. Med brøytemaskin la ektemannen Finn Jarle stein på stein til villaen på Sotra ved Bergen. Nå gjemmer steinkastere seg i buskene og knuser rutene. En gjest fra Israel utbrøt, "men dere lever jo på Vestbredden". Fred er heller ikke det beste for dem. Familiemottoet er: "Når motstanden er størst, da vet vi at vi er på rett sted."

Vi andre, vi som er akkurat passe politisk korrekte, blir nysgjerrige, ja nesten litt misunnelige på evnen til å hengi seg til et liv i absolutter, i trygg forvissning om å ha rett.

Produsert av NRK Program riks Bergen (2008)
Programansvarlig: Astri Thunold, mobil 92697557
Redaktør i Faktor: Oddbjørn Rosnes, mobil 4781 5458
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no