Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 9. juni 2002 kl 20.10 Et liv med Judy Garland

Suksess og piller

Judy Garland (Judy Davies) fikk et comeback i 1954 med filmen
Judy Garland (Judy Davies) fikk et comeback i 1954 med filmen "A Star Is Born". (Foto: Brooke Palmer)
Filmen “Trollmannen fra Oz” ble en verdenssuksess. Judy Garland var en sensasjon, og hun fikk med en gang hovedrollen sammen med Mickey Rooney i filmen ”Babes In Arms”. Omtrent samtidig forelsket hun seg i orkesterlederen Artie Shaw, og var utrøstelig da han giftet seg med Lana Turner.

19 år gammel giftet Judy seg med komponisten David Rose, men ekteskapet varte bare i ni måneder. Judy Garland spilte inn 10 filmer på tre år, og ble mer og mer avhengig av piller. I 1943 var hun med i ”Meet Me In St. Louis”. Hun hatet manuskriptet, men forelsket seg i filmens regissør, Vincente Minelli. I 1944 giftet Judy Garland seg med Vincente Minnelli, og fikk datteren Liza.

Den første filmen etter fødselen var ”Annie Get Your Gun”, en slitsom produksjon som bokstavelig talt holdt på å ta livet av henne. Judy hadde et selvmordsforsøk som skapte avisoverskrifter over hele USA. Judys ekteskap med Vincente Minnelli var slutt i 1950, og møtet med Sid Luft kom som manna fra himmelen. Judy ikke bare giftet seg med ham, hun gjorde ham også til sin manager.

Pillemisbruk
I 1953 fikk de datteren Lorna, og i 1954 hadde Judy Garland comeback med filmen ”A Star Is Born”. Det året ga henne en Oscar-nominasjon - og sønnen Joey. Men suksessen varte ikke lenge. Hun beskyldte Sid for å trikse med pengene hennes. Hun var avhengig av piller og drakk tett. Bookmakerne i Las Vegas solgte odds om hvor lenge ekteskapet med Sid Luft ville vare.

Da datteren Lorna var 14 år, var det hun som måtte ta seg av moren. Det ble imidlertid for mye for henne, og Sid, som Judy nå var skilt fra, insisterte på at barna skulle bo hos ham. Judy flyttet til London, hvor hun levde et jetset-liv. Hun hadde giftet seg for femte gang, med en nattklubbeier, og hun gledet seg til å se igjen barna til sommeren. Men slik skulle det ikke gå. Den 22. juni 1969 våknet Judy midt på natten. Hun tok noen piller – som hun hadde gjort hundrevis av ganger før – men denne gangen våknet hun ikke opp igjen.

Amerikansk miniserie i to deler
Originaltittel: ”Judy Garland – Me & My Shadows”
I rollene: Judy Davies (Judy Garland), Hugh Laurie (Vincente Minnelli), Victor Garber (Sid Luft) og Dwayne Adams (Mickey Rooney), Stewart Bick (Artie Shaw), Linda Booth (Lana Turner)
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1 Judy Garland (Judy Davies) fikk et comeback i 1954 med filmen ”A Star Is Born”. (Foto: Brooke Palmer)
2 Filmen “Annie Get Your Gun” var Judys første film etter datteren Lizas fødsel (Foto: Brooke Palmer)