Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 14. september 2005 kl 19.55 Lysglimt i mørke: Fyrene i Vestfjorden

Dramatiske forlis

Dag Lindebjerg og fyrmester Tore Berg på Skrova fyr (Foto: NRK)
Dag Lindebjerg og fyrmester Tore Berg på Skrova fyr (Foto: NRK)
Dramatiske forlis og redningsaksjoner, en bestemt båtrute eller spesielle fiskeinteresser var ofte bakgrunnen for at fyrene ble bygget langs norskekysten. Dag Lindebjerg tar turen til Vestfjorden, der fyrbyggingen kan føres tilbake til helt spesielle hendelser.

Når man vedtok å bygge Skomvær fyr helt ytterst i Lofoten, var det trelasthandelen fra Arkhangelsk som var viktig. Dermed kom et av Norges mest legendariske fyr opp. Slik sørget hurtigruten for at Landegode ble bygget, og malmtrafikken fra Narvik resulterte i at Tranøy og Barøy ble bygget. Lofotfisket sørget for at en rekke fyr i området ble etablert, blant annet Skrova fyr.

Ola Bremnes
På veien møter Lindebjerg fyrvoktere og "fyrverter", og på Skrova kommer også Ola Bremnes innom med en ny fyrvise. Fyrstasjonen på Saltværholmen ved fiskeværet Skrova er også en av de mest spektakulære – med hele Lofotveggen, Svolvær og Kabelvåg som bakteppe. Alle fyrene i Vestfjorden er i dag avfolket, men de bør kunne bli viktige turistmagneter i årene som kommer.

Om serien
Vår kysthistorie bærer på dramatiske forandringer. Vårt langstrakte land har i alt hatt over 200 fyrstasjoner. I dag er samtlige fyr i ferd med å bli avbemannet. Dette har fått Dag Lindebjerg til å legge ut på en lang "fyrreise". Gjennom seks programmer tar han oss med fra Torbjørnskjær i Østfold til Bøkfjord fyr ved Kirkenes.

Underveis besøker Dag Lindebjerg en rekke av våre mest kjente fyr, og mange har vært historiske milepæler i vår kysthistorie. Han treffer nåværende og tidligere fyrvoktere, og folk som har bodd store deler av sitt liv på de avsidesliggende utpostene mot storhavet. Han møter mennesker som har vokst opp på fyrene, og nye brukere.

Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Hordaland
Programleder:Dag Lindebjerg , tlf: 95 15 22 78
Prosjektleder:Thomas Hellum , tlf: 41 42 55 09
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78