Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. januar 2000 kl 22.00 Å rane en nasjon

Dokumentar: Å rane en nasjon (t)

NRK1 mandag 24. januar kl 22.00
Dokumentar: Å rane en nasjon

Russiske japper ranet hjemlandet

En ufattelige mengde penger er i løpet av siste tiåret tappet fra uoversiktlige kilder i Russland. Man regner at 2500 milliarder kroner er blitt ført ut av landet og plassert på fordekte konti her og der.

Da det sovjetiske imperiet falt fra hverandre, sørget et stort antall av de gamle partipampene, partiets nomenklatur, å skifte politisk holdning. De kunne dermed langt på vei beholde sine fremskutte posisjoner i samfunnet. Men denne gangen som forvaltere av eiendom og kapital!
De nyrike sørget etter hvert for å bringe kapitalen til utlandet der den kunne hvitvaskes og brukes i den store stil.
Alexander Konanychin er en av disse nyrike med en broket fortid. Han gjorde seg tidlig gjeldende blant ungkommunistene og talte varmt for sosialistisk solidaritet. I dag sitter den 32-årige rikmannen som sjef i sine praktfulle kontorer i Empire State Building på Manhattan, New York.

Støttet Jeltsin
For å gjennomføre sin plan om kapitalplassering i utlandet, støttet han til å begynne med president Jeltsin i hans politiske streben mot toppen. Da Jeltsin nådde sitt mål, glemte han ikke den unge bidragsyter og gav ham konsesjon for valutahandel. Det skulle vise seg å bli en meget lukrativ forretning for Konanychin.
I denne svenske dokumentaren settes søkelyset på nettopp folk av typen Konanychin. Reporter Peter Løfgren har fulgt rubelsporene fra Russland til dollarmilliardærene i USA. Han viser hvordan kommunistpartiets folk snudde trill rundt på sine ideologier over natten og benyttet enhver sjanse til å berike seg selv.
Arnaud de Borchgrave, leder for et internasjonalt forskningssenter som har studert den russiske kapitalflukten, sier det slik: Hver og en var seg selv nærmest. Det russiske samfunnet fungerer ikke lenger. Jeg vil karakterisere Russland som en ulykke på vei mot en katastrofe!

NRK1 torsdag kl 22.00


Svensk dokumentar fra SR
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf 23 04 8123