Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 27. juli 2005 kl 15.30 Norske filmminner: Hustruer - ti år etter

Prisbelønt Hustru-film

I hovedrollene: Frøydis Armand,  Anne Marie Ottersen og Katja Medbøe. (Foto: Norsk Filminstitutt)
I hovedrollene: Frøydis Armand, Anne Marie Ottersen og Katja Medbøe. (Foto: Norsk Filminstitutt)
Det er bittelille julaften 1985, og de tre hustruer møtes igjen etter ti år. Samfølelsen som gjenoppstår, kaster dem ut i en ny rangel. De gir en god dag i julefeiring med familien og hever sågar billett til utlandet.

Heidrun, Kaja og Mie møtes like før klassen skal samles til jubileum. De er blitt 40 år, og mye har skjedd siden sist. Det var på klassefesten i 1975. Praten går om kjærlighetsforhold, karrière og barn. De begynner å se konsekvensene av sine tidligere valg og forstår at ansvaret til tider er tungt å bære.

Latteren og samholdet vokser i takt med innsikten, og en rangel på byen er ikke til å unngå. Tidlig neste morgen, lille julaften, legger en av dem igjen beskjed til sin mann: "God jul, middagen ligger i frysern." Så bærer det av sted på ny - denne gangen til utlandet.

Kritikerrost og Amanda-vinner
Regissør Anja Breien høstet gode kritikker både for sin første "Hustru-"film (1975) og for "Hustruer - ti år etter". For sistnevnte ble hun dessuten tildelt Amanda for beste film.

Også Anne Marie Ottersen kunne ta imot en Amanda-statuett, som beste kvinnelige skuespiller, for sin tolkning av Mie. Frøydis Armand og Katja Medbøe spiller henholdsvis Heidrun og Kaja.

Om skuespillerne og filmen skrev Aftenpostens Per Haddal "...Aktrisene er filmens aller sterkeste ingrediens, som Anja Breien administrerer med takt og prydelighet. "Hustruer - ti år etter" egger, ergrer, imponerer, er forsert og spontan...Et trekvart hurra for "Hustruene"."

Programmet er sendt tidligere

Norsk spillefilm fra 1985
Regi: Anja Breien
I rollene: Frøydis Armand, Katja Medbøe, Anne Marie Ottersen m.fl.
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, 23 04 78 53