Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 22. oktober 1999 kl 22.30 When we were kings

When we were kings (t)


NRK2 fredag 22. oktober kl 22.30
When we were kings

En bokser erobrer verden

Kveldens dokumentardrama på NRK2 handler om Muhammad Alis historiske boksekamp mot den fryktinngytende George Foreman i Zaire, 1974. Et oppgjør som fikk ringvirkninger langt utenfor boksernes verden.
Etter en lengre periode i skyggen av Foreman, var Muhammad Ali på vei mot toppen igjen. Han hadde jo tidligere erobret boksernes gjeveste trone, som den beste og mest elegante utøver gjennom tidene.
George Foreman hadde på sin side knust alle håpefulle utfordrere. Alles øyne ble rettet mot Zaire, og saktens var det mange som spurte: Hvorfor legge en så viktig tvekamp til Afrika?

To afro-amerikanere
Svaret lå naturligvis forankret i rasepolitisk grunn. De to olympiske gullmedaljevinnerne ville gjennom dette stedsvalget minne en hel verden om at Afrika var deres opprinnelige moderland. Det var herfra deres forfedre var blitt fanget og tvangssendt til slavemarkedet i USA.
Det er ingen overdrivelse å si at kampen mellom Ali og George Foreman ble en av boksehistoriens mest dramatiske. Det var to fremragende boksere som kunne sin teknikk, og som ga alt de hadde av innsatsvilje i ringen.
Filmen følger Muhammad Ali i ukene før kampen. Den viser blant annet hvor enormt populær han var i praktisk talt alle leire, og den forteller hvilken innflytelse han fikk på den rasepolitiske hverdag i USA og verden for øvrig.

Over til islam
Cassius Clay, het han opprinnelig, født i januar 1942. Allerede i 1960 ble han olympisk mester i lett tungvekt. Fire år senere slo han ut Sonny Liston og ble dermed profesjonell verdensmester.
Cassius Clay ble av mange oppfattet bare som en storkjeftet bråkmaker. Da han konverterte til islam og skiftet navn til Muhammad Ali, ble det igjen oppfattet som en ny skøyerstrek fra hans side. Men der tok de nok feil.
I 1967 ble han igjen sentrum for verdens oppmerksomhet. Han nektet å delta i Vietnamkrigen, han ble fratatt VM-tittelen, og det amerikanske borgerskapet fnyste av forakt. Eller - gjorde de det?
Det merkelige var at Muhammad Ali ble mer og mer populær, og han ble det store symbol for de svartes borgerrettigheter. VM-tittelen fikk han tilbake i 1971.

NRK2 fredag kl 22.30

Bilde (via Scanpix/Internett)
1. Århundrets bokser ble elsket av de fleste

2. Muhammad Ali var en kriger i ringen, men utenfor var han en fredsapostel.

Amerikansk dokumentarfilm fra 1996
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41
Regi: Leon Gast
Med Muhammad Ali, George Foreman, Moobutu Sese Seko, James Brosn m.fl.