Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 31. desember 2006 kl 20.05 Peer Gynt i Kairo

Spektakulær Peer Gynt i Kairo

Bjarte Hjelmeland som Peer Gynt (foto: Hallvard Bræin)
Bjarte Hjelmeland som Peer Gynt (foto: Hallvard Bræin)
Et konsertteater av Henrik Ibsens Peer Gynt, med Edvard Griegs musikk, ble i oktober i år satt opp foran en av verdens syv underverker, Keops pyramiden på Gizaplatået i Kairo. Forestillingen var Ibsen-årets store internasjonale markering.

Denne versjonen tar utgangspunkt i Peers møte med Sfinxen, som han gjenkjenner som Bøygen. For første gang i teaterhistorien er det den originale statuen som er en del av scenografien.

Ibsens originaltekst er bearbeidet til et manus hvor fjerde akt utgjør nåtid, og Peers tidligere liv vises i tilbakeblikk.

Norske stjerne i rollene
På den 60 meter brede scenen ved Sfinxens føtter får vi oppleve noen av våre beste skuespillere: Bjarte Hjelmeland spiller Peer Gynt og Lise Fjeldstad er Mor Aase. Erik Hivju er Dovregubben, Per Frisch er Begriffenfeldt og Paul Ottar Haga følger med i Peer Gynts liv som Knappestøperen.

I rollen som Solveig møter vi et ganske ubeskrevet blad, Silje Reinåmo, som er utdannet i musikkteater og dans.

Fornøyd presse
I norske medier fikk forestillingen i Egypt jevnt over veldig gode kritikker. "Det er ikke menneskelig mulig å ikke bli dypt grepet" skrev VGs Astrid Sletbakk i sin femmer-anmeldelse og avslutter med å kalle det hele en "uforglemmelig totalopplevelse". Aftenposten fremhever Bentein Baardsons vellykkede grep med å la oppsetningen dreie rundt verdensmannen Peer: "han løfter frem stykkets fjerdeakt og opplyser den på en måte som gjør Peer brennaktuell i en verden med stadig færre grenser mot profitt og identitet." Adresseavisen fremhevet den suverene lyssettingen.

Dagsavisen mente norske TV-seere kunne glede seg til den bearbeidede fjernsynsversjonen som altså kommer på NRK1 i kveld, nyttårsaften.

TV-adapsjon, produsert av Ibsen 2006 og Nordisk Film for NRK1
TV regi: Stein-Roger Bull
Instruktør: Bentein Baardson
Koreograf: Stuart Hopps
Kostymer og scenografi: Ingeborg Kvamme
Musikalsk ansvarlig: Håkon Berge
Kairo Symfoniorkester og Kairo operakor under ledelse av Christian Eggen.
Presse: Erik Bull mobil: 99599760
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)