Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. august 2004 kl 23.55 Profil: Draculas Bram Stoker

Irlands gåtefulle forfatter

Bram Stoker var sengeliggende til han var sju år. Disse årene brukte han til å lytte til fantasifulle historier og eventyr
Bram Stoker var sengeliggende til han var sju år. Disse årene brukte han til å lytte til fantasifulle historier og eventyr
Bram Stoker levde et vanskelig liv, og i programmet blir det trukket bisarre paralleller mellom forfatteren selv og hans mest berømte skapning, den største vampyren av dem alle, grev Dracula.

I "Dracula" fins doble meninger og doble identiteter, på samme måte som Bram Stoker opplevde i livet sitt. Ved å skape verdens mest berømte vampyr ble Stoker i stand til å kvitte seg med fantasiene fra sin tidligste barndom og sin forvirrede seksualitet. De ni hovedpersonene i "Dracula" reflekterer ikke bare Stokers liv og samtid, men også hans egne hemmelige tanker: Romanen er nesten en kodet viktoriansk dagbok.

Da han døde, ble ikke hans mest berømte verk nevnt i noen nekrolog. I dag er boken oversatt til over 50 språk, og grev Dracula er den mest brukte rollefigur i filmens historie. Programmet "Draculas Bram Stoker" bryter endelig stillheten som omgir skaperen av litteraturens mest grøssende og uforglemmelige karakter. Det formidler en unik forståelse for de motsetningsfylte elementene i forfatterens natur og seksualitet som førte ham til å skrive dette mesterverket av en gotisk skrekkroman.

Dokumentaren inneholder intervjuer med filmregissøren Neil Jordan, senator David Norris, skuespillerne Donald Sinden og Christopher Lee, historikeren Roy Foster, skribenter, forfatteren og medlemmer av the Dracula Organisation og the Bram Stoker Society.

Biografi
Abraham Stoker var den tredje av sju barn, og han ble født i Dublin i november 1847. Han var sengeliggende til han var sju år, og fikk tiden til å gå med å lytte til fantasifulle og skrekkfylte historier, fortalt av moren og han moret seg også med å plukke opp historier og eventyr fra folkedypet. Etter å ha avsluttet utdannelsen ved Trinity College, fulgte han faren inn i statsadminstrasjonen, men han ble alltid trukket mot teaterverdenen. Dette var begynnelsen på hans dobbeltliv – middelklasse, protestant, statsansatt om dagen, teaterkritiker og forfatter om natten.

Et tilfeldig møte med den berømte skuespilleren Henry Irving forandret retningen på livet hans totalt. Stoker ble Irvings personlige assistent, samt forretningsfører for skuespillerens nyåpnede teater, det svært fasjonable Lyceum Theatre i London. Stoker ble her inntil skuespillerens død 30 år senere.

I dag er Bram Stoker neste utelukkende kjent som forfatteren bak "Dracula", men Stoker var også sakfører, teaterkritiker, forfatter av 17 andre romaner og en kjent figur i Londons sosietetsliv hvor han kunne telle Mark Twain, Walt Whitman, Gladstone og Lord Tennyson blant sine venner.

Programmet er sendt tidligere.


Britisk produksjon
Originaltittel: "Dracula’s Bram Stoker"
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83