Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 25. mai 2013 kl 22.50 Palme

Kontroversiell statsminister


Det uløste mordet på Olof Palme i 1986 har skygget for hvem han var og hva han fikk utrettet. I den andre delen av serien trekker de to regissørene fram privatpersonen og politikeren som ble Sveriges statsminister i 1969. Han sto da framfor en epoke med store reformer og en kontroversiell utenrikspolitikk.

USA trappet opp krigføringen i Vietnam i 1972, og Palme kom med sin sterkeste kritikk av krigen. 70-tallet var konfliktenes og ‘affærenes’ tiår. Det begynte allerede i 1969 med blant annet gruvestreik, IB-affæren og riksdagspolitikere som brukte prostituerte. Det fortsatte med store debatter om kjernekraft og lønnstakerfond.

Tøffe tak på jobb og hjemme
Det såkalte ‘palmehatet’ økte voldsomt i denne perioden. Statsministeren satt fortsatt ved makten etter en knapp valgseier i 1973. Påkjenningene var voldsomme, også for familien hans.

Om serien
Den 28. februar 1986 ble Olof Palme skutt på åpen gate i Stockholm. Mordet har siden den gang overskygget bildet av mennesket og politikeren. Dokumentaren om Palme har gått på kino og kommer nå i en tredelt versjon for fjernsyn.

De to regissørene, Kristina Lindström og Maud Nycander, viser bildet av overklassegutten som kom til å skape verdens mest likestilte land. Han var taktikeren som ble drevet av ideen om sosial rettferdighet. Den overbeviste demokraten som fikk USA til å hente hjem ambassadøren sin fra Stockholm. Han ble‘Palme’ for hele det svenske folket, en som alle hadde en mening om. Ingen annen svensk politiker ligner ham.

Svensk dokumentar fra 2012.
Regi: Kristina Lindström og Maud Nycander
Distribusjon: St. Paul film AB

Kontaktadresse for presse presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte PPublikumsservice, tlf 815 65 900