Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 8. august 2013 kl 19.30 De danske druer

Nedgangstider


Når høstværet ikke er godt nok for druene, må vinbøndene i Danmark ty til andre frukter for inntekt.

På Fyn ligger en av Danmarks største vingårder, Nyholmgaard Vin. Tolv tusen planter skulle gitt et utbytte på tolv til femten tusen flasker på et normalt år. Men 2011 er dessverre ikke det, og utbyttet har blitt ganske ille for vinbøndene Dina og Jan Nyholmgaard.

På grunn av de dårlige tidene, har ekteparet kjøpt opp kirsebær fra en av de lokale produsentene, og gått i gang med å lage vin og andre gode ting av disse.

Resultatet er positivt. En større del av gården er også dedikert til hvite druer, som gir hvit og musserende vin. En av drueartene er Villaris, en spennende drue med lite utbredelse i Danmark. Dina og Jan blander den med Solaris, og resultatet blir en frisk vin med den fineste duften av blant annet fersken.

Vinbøndene har i tillegg investert i en dyr maskin som både høster og beskjærer, i håp om at tidene vil snu til det bedre. For at det kan lages god vin i Danmark, har de ingen tvil om.

Om dokumentaren
Helge Dürfeld, kjent fra 80-tallsfenomenet «The neodepressionistiske danseorkester», oppsøker danske vingårder for å se hva hjemlandet har å by på av fristende dråper. Økokokken Nikolaj Kirk er med på reisen og disker opp med smakfulle retter underveis.

Dansk dokumentar
Originaltittel: De danske druer (6:6)
Produsert av: DR/ Nordvisjonsutveksling
Pressekontakt: Beatriz Rivera / 906 21 735
TV-seere bes å kontakte Publikumsservice / 815 65 900