Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 31. januar 2012 kl 21.30 Bokprogrammet: Mat & smak

Mye mer enn kokebøker


Helt siden madeleinekaken brakte Marcel Proust på sporet av den tapte tid, i tolv bind, har mat vært viktig for moderne forfattere. I Karl Ove Knausgårds "Min kamp", er for eksempel måltidene viktig for å skildre forholdet mellom Karl Ove og faren. Kan en god forfatter beskrive smaken av fisk? Bokprogrammet leter etter de gode smaksopplevelsene.

Den norske forfatteren Øivind Hånes har skrevet tolv skjønnlitterære bøker og like mange kokebøker. – Jeg vil hevde at mat spiller en stadig viktigere rolle i litteraturen, sier Marius Wulfsberg. Han er litteraturviter og har skrevet om mat i litteraturen i den nye antologien "Mat/Viten" fra Universitetsforlaget.

Svenskene har lange tradisjoner i å skildre mat og smak i bokform. Svensk matkulturs høye beskytter er det svenske Gastronomiska Akademien, som ble etablert i 1958 av den matglade komponisten Sten Broman og seksten utvalgte feinschmeckere, deriblant artisten Povel Ramel. Akademiets viktigste oppgave er å utgi den årlige "Gastronomisk kalender".

Kalenderen, som har blitt et samleobjekt for matelskende svensker, ble utgitt for femtiende gang i fjor. Da var temaet bryllupsmat gjennom tidene, selvfølgelig med fokus på kongelige bryllup. Vi treffer Magdalena Ribbing, som er bokens redaktør.

Øivind Hånes har skrevet tolv skjønnlitterære bøker og like mange kokebøker. - Mat er viktig for å beskrive en person, sier han og serverer fiskekaker. I hans siste bok "An der schönen blauen Donau", forteller den tradisjonelle menyen veldig mye om hovedpersonen. Det skal skje omveltninger i livet hans, og han skal komme til å få smake annet enn tysk bondekost.


Egenprodusert litteraturprogram 2011
Programleder : Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt : Sarah Jordanson Fauske, tlf: 415 06 747/ 23044064
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no, tlf: 815 65 900 Publikumsservice