Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 4. april 2005 kl 21.20 Niern: Tre konger

Et uvanlig blikk på krigen i Irak

George Clooney, Mark Wahlberg og Ice Cube har tre sentrale roller i denne filmen som må sies å stå for et noe uvanlig, amerikansk blikk på krigen i Irak. I 1991 nærmer Golfkrigen seg slutten, og tre amerikanske soldater er glade og lettet over seiren. De lurer imidlertid på hva det hele var godt for – særlig fordi Saddam Hussein fortsatt sitter ved makten.

Major Archie Gates (George Clooney) er den kyniske karrieresoldaten uten familie, som nesten motvillig skal vende hjem til et liv han ikke kjenner. Sersjant Troy Barlow (Mark Wahlberg) kan derimot ikke vente på å forenes med kone og barn. Chief Elgin (Ice Cube) har ingen planer, og ender sannsynligvis tilbake i Detroit.

Like før de skal legge ørkenen bak seg for godt, finner de et kart som viser skjulestedet for store mengder gull. Det skal være Saddams utbytte fra Kuwait. Dette kan være billetten til en styrtrik fremtid for gjengen. Bevæpnet med stort sett optimisme setter de seg i jeepen på jakt etter gullet. Men jo lenger de kommer inn i Irak, jo mer ser de av de uheldige konsekvensene den amerikanske krigføringen har.

Selv om president George Bush og de amerikanske militære lederne har oppfordret den irakiske befolkningen til å kjempe mot Iraks leder, Saddam Hussein, viser det seg at når de gjør nettopp det så får de ingen hjelp av amerikanerne. Resultatet er store tap blant den sivile befolkningen. Når det går opp for Gates, Barlow og Elgin hva som skjer, rives de mellom ønsket om å bli styrtrike på gull og samvittigheten som sier at de må hjelpe den irakiske befolkningen de kom for å befri.

Om filmen
"Tre konger" er en fartsfylt antikrigsfilm med høy underholdningsverdi, som attpåtil presenterer George Bush i et like dårlig lys som Saddam Hussein.

Amerikansk drama (1999)
Originaltittel: "Three Kings"
Med: George Clooney, Mark Wahlberg, Ice Cube, Spike Jonze, Nora Dunn
Regi: David O. Russell
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78