Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. januar 2008 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Hvordan hjelper vi ville dyr?

Magasin: Jan Erik Olbergsveen og programleder Kari Toft gjør klar frokosten til rådyra. (Foto: Jørn Nordli, NRK)
Magasin: Jan Erik Olbergsveen og programleder Kari Toft gjør klar frokosten til rådyra. (Foto: Jørn Nordli, NRK)
"Ut i naturen" følger behandlingen av en majestetisk hubro på et av landets svært få mottak for skadde dyr. Vi skal også til fjells for å gi villreinen en håndsrekning på dens veg til sine vinterbeiter. Og vi får en rørende historie om svaneungen som ble reddet i siste liten. Fôringsplasser og ville dyr, fuglehospital og skadde fugler – Kari Toft tar opp flere kinkige tema i kveld.

Svært mange mennesker har stor glede av å gi mat til ville dyr. Det gir oss en nærhet til naturen og en god følelse av å hjelpe dyra. Og fôring er bra for mange arter dersom det gjøres riktig. Det betyr blant annet at fôringsplass og hvileplass må ligge på samme side av trafikkerte veger og at menyen er godt tilpasset gjestene. I tillegg må du være en trofast vert gjennom hele fôringssesongen når dyrene først er blitt vant til å få mat hos deg.

Om å skjemme bort rådyr
I Elverum er det en gruppe rådyr som ikke lenger behøver å grue seg til vinteren. Da lever de nemlig late dager med kort og trygg vei mellom hvileplass og serveringssted. Servitøren heter Jan Erik Olbergsveen og er en ivrig skarpskytter og jeger. Men etter at han begynte å fôre rådyr, klarer han ikke lenger å skyte dem. Nå skjemmer han bort en fast stamme på drøyt 20 rådyr med regelmessige måltider gjennom hele vintersesongen. I fjor gikk det med ett tonn pelletert kornavrens, to og et halvt tonn gulrøtter og mange søppelsekker med brød.

Forbudt å hjelpe?
Men hva gjør vi dersom vi kommer over et skadd eller hjelpeløst vilt dyr? I følge viltloven er det forbudt å holde ville dyr i fangenskap, men samtidig er vi i følge dyrevernloven pålagt å hjelpe dyr i nød. Direktoratet for naturforvaltning tillater derfor at vi tar vare på og pleier et vilt dyr på en forsvarlig måte i inntil et par uker. Men hensikten må være at dyret skal få friheten tilbake så fort som mulig. Dersom sykeoppholdet tar lenger tid, må det søkes om spesiell tillatelse.

Program fra Naturredaksjonen, NRK Hordaland
Programleder: Kari Toft, tlf: 91 13 88 81 kari.toft@nrk.no
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30 terje.dale@nrk.no
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl tlf 23 04 74 57 TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, infor@nrk.no