Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 3. april 2000 kl 22.00 Dok22: Med Saddam i sentrum

Dok22: Med Saddam i sentrum (ttv)


NRK1 mandag 3. april kl 22.00
Dok22: Med Saddam i sentrum

Det er snart ti år siden Golfkrigen. Økonomien i Irak er katastrofal, og befolkningen lider under den internasjonale blokaden av landet. Men Saddam Hussein nekter å rette seg etter FNs direktiver. Han er populær som aldri før og hylles av store deler av befolkningen. I en unik fransk dokumentar, møter vi noen av Saddams undersåtter og grupper av sivilbefolkningen som aldri tidligere har delt sitt syn med vestlige journalister.

Dokumentaren gir et innsiktsfullt portrett av et komplekst og befestet land og dets sterke leder. Selv om Saddam ble slått i krigen, er han seierherren i det irakiske folks øyne. Dokumentaren tar oss med rundt omkring i Bagdad, hvor vi blant annet får være med på den årlige feiringen av Saddams bursdag. Turen går også til mer avsidesliggende steder og til den historisk rekonstruerte byen Babylon. Ved hvert stoppested forklarer lokalbefolkningen med overraskende entusiasme hvorfor Saddam Hussein fremdeles er den store helten.

Vi møter også noen av Saddams tilhengere, som er delegater på en internasjonal konferanse mot blokaden. Blant dem er den franske advokaten Jacques Verges, som snur de amerikanske anklagene på hodet. Han mener at amerikanerne med sin fiendtlige og ødeleggende holdning til Irak har gått mye lenger enn hva Hitler gjorde mot Vest-Europa.

Dokumentaren gir imidlertid ikke et ensidig bilde av Saddam Hussein. Lederen med jernviljen er en mann som fremmer lese- og skriveferdigheter blant voksne og gir irakiske kvinner rettigheter som er uvanlig i den arabiske verden for øvrig. Han er mannen bak et førsteklasses helsevesen inntil krigen startet og blokaden snudde hospitalene til tomme skall. Nå dør tusenvis av barn på grunn av mangel på medisiner, og mange blir født med deformerte kropper som følge av den vestlige krigføringen mot landet.

NRK1 mandag kl 22.00

1. Kveldens dokumentar tar oss med rundt omkring i Bagdad, der vi blant annet får være med på den årlige feiringen av Saddams bursdag.

2. Selv om Saddam Hussein tapte krigen, er han seierherren i det irakiske folks øyne.

3. Saddam Hussein er populær som aldri før, og hylles av store deler av befolkningen i Irak.

Fransk dokumentar
Regi: Martin Meissonnier
Norsk kommentar ved Christian Borch
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123