Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 21. september 2013 kl 19.45 Historia om USAs naturperler

Eventyrlandet


Det fantastiske landskapet i Yellowstone, med varmekilder, gjørmebasseng og svovel, tiltrekker seg årlig mange besøkende. Det var her og i Yosemity Valley tanken om egne nasjonalparker ble født.

Eventyrlandet i det nordvestre hjørnet av Wyoming ble fra 1872 beskyttet av en lov vedtatt av Kongressen. Siden området ligger i et territorium snarere enn en stat, ble det USAs første nasjonalpark: Yellowstone.

Samtidig, i California, førte John Muir en kampanje for å beskytte Sierra Nevada på lik linje.

Om serien
Den tolv episoder lange dokumentarserien av Ken Burns og Dayton Duncan forteller historien om en idé som var like unikt amerikansk som uavhengighetserklæringen, og like radikal: At de mest spesielle stedene i landet skulle bevares, ikke for de kongelige og rike, men for hele folket.

Serien utforsker historiene til menneskene som viet livet sitt til å redde dyrebare deler av landet de elsket. Slik minnet de også sine medborgere den fulle betydningen av demokrati.

I løpet av de 12 episodene skal vi blant annet til Yosemite, Yellowstone, Grand Canyon, Everglades i Florida og Gates i Alaska.

Dokumentarfilmeren Ken Burns har også tidligere gjort seg bemerket med en rekke historiske serier bestående av unikt arkivmateriale og spektakulære opptak.

Amerikansk dokumentarserie (2012)
Originaltittel: The National Parks - America's Best Idea(2:12)
Produsert av: PBS International
Pressekontakt: Beatriz Rivera / 906 21 735
TV-seere bes kontakte Publikumsservice / 815 65 900