Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 tirsdag 6. januar 2009 kl 21.30 Film: 24 Hour Party People

Musikkrevolusjonen i Manchester

Tony Wilson (Steve Coogan), i midten, var en sentral figur i rockemiljøet i Manchester i perioden 1976-1997 (Foto: United Artists)
Tony Wilson (Steve Coogan), i midten, var en sentral figur i rockemiljøet i Manchester i perioden 1976-1997 (Foto: United Artists)
Året er 1976, og Sex Pistols er i ferd med å markere seg kraftig. Punkebevegelsen fører til at det blir opprettet nye plateselskaper, som gav ut bandenes plater uten å kommersialisere musikken. En av dem er tv-verten i Granda Tony Wilson

Tony Wilson (Steve Coogan) opplever Sex Pistols i Manchester, og bestemmer seg for å starte et plateselskap, Factory Records. Sex Pistols, som allerede har signert for EMI, men går over til Virgin, kommer imidlertid aldri til Factory Records.

Det gjør et annet band, Joy Division med den særegne vokalisten Ian Curtis som spytter på publikum. For Wilson er Ian Curtis større enn Elvis, Stones og Beatles til sammen. Sjokket er derfor stort da vokalisten blir funnet hengende fra eget stuetak like før bandets forestående USA-turné.

Joy Division går over til å hete New Order. De selger mengder av plater, men Tony Wilson er like blakk. Derfor må han fortsette sitt engasjement hos Granada, hvor han må påta seg det ene håpløse oppdraget etter det andre.

Men oppturen kommer. New Order erobrer verden, inntil 1997 da kassa igjen er tom.Wilson avslutter sitt engasjement, gir bort alt han har av verdier, inkludert artistene han har i stallen.

Om filmen
"24 Hour Party People" byr på originalopptak med Iggy Pop, Sex Pistols, Siouxie and the Banshees og Happy Monday for å nevne noen.

Norsk presse var begeistret for filmen, og ga den jevnt over seks eller fem prikker på terningen. "Real fest for både rollefigurer og publikum" (Nettavisen), "…selv om det nok hjelper å ha en viss interesse for emnet, burde ingen sky muligheten til å oppleve denne filmen i all sin sitrende elektrisitet…" (Dagbladet) og "En film jeg ikke har noen problemer med å anbefale" (NRK P1).

Britisk drama (2002)
Originaltittel: "24 Hour Party People"
Med: Steve Coogan, Shirley Henderson, Danny Cunningham, Sean Harris, John Simm, Lennie James
Regi: Michael Winterbottom