Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 5. november 2001 kl 22.00 Dok22: Vladimir Putin

Et annerledes bilde av Putin

Vladimir Putin. (Foto: Studio Vertov & Russian TV Vitali Manski)
Vladimir Putin. (Foto: Studio Vertov & Russian TV Vitali Manski)
Kveldens Dok22 er viet et intimt og annerledes bilde av Russlands nye president, Vladimir Putin. Etter 1 år ved makten er statslederen fremdeles en gåte for mange. Portrettet er laget av den prisbelønte filmskaperen Vitalij Manskij, som lar oss få møte Putin både i offisielle og uoffisielle sammenhenger.

Den tidligere KGB-agenten Vladimir Putin er en sammensatt skikkelse. Han er reservert, bestemt, lojal og han liker ikke kritikk.

Er den nye presidenten en hard negl som bare elsker makt, og har han noen form for humor i det hele tatt? Dette er spørsmål den russiske, prisbelønte filmskaperen Vitalij Manskij (født 1963) forsøker å svare på i kveldens dokumentar.

Han har laget et portrett som gir oss et helt annet bilde av statslederen enn det vi er vant til å se. Blant annet stiller Manskij presidenten enkle spørsmål som: Er du flink i data? Kan du Internett? – spørsmål Putin med en liten latter svarer nei på.

Samtidig har Manskij evnet å lage en høyst troverdig studie av fenomenet makt. Vi får oppleve både offisielle og uoffisielle øyeblikk i presidentens liv der han avslører sin holdning til ideen om fornyelse av Sovjetunionen.

Vitalij Manskij
- Å portrettere politikere er ikke lett; de er altfor godt drillet i å takle media, sier Vitalij Manskij. Likevel har han lyktes, som en av de få, i å komme under huden på Putin.

Manskij startet sin karriere i 1989, og hans filmer har siden blitt vist på festivaler over hele verden, hvor han også har vunnet flere priser. Siden 1996 har han jobbet med popularisering av dokumentarfilm på russisk tv.


Russisk dokumentar
Engelsk tittel: The Red Tsars
Produksjon: Studio Vertov & Russian TV Vitali Manski
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64 og
Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36


Bilder
Vladimir Putin. (Foto: Studio Vertov & Russian TV Vitali Manski)