Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 19. juni 1999 kl 22.00 Fakta på lørdag: Edward og Sophie - historien om en kongelig romanse

Fakta på lørdag: Edward og Sophie - hist

NRK1 lørdag 19. juni kl 22.00
Fakta på lørdag: Historien om en kongelig romanse

Eventyret om Sophie og Edward

Sophie Rhys-Jones gifter seg i ettermiddag med dronning Elisabeths yngste sønn, prins Edward. I en helt fersk, britisk dokumentar får vi høre historien om den populære, kongelige romansen. Hvem er egentlig kvinnen som uten adelige aner gifter seg inn en av verdens rikeste og mest aristokratiske familier, og hva skjuler seg bak prinsens kongelige fasade?
Ikke siden dronning Elisabeths og prins Philips gullbryllup i 1997 har så mange av Europas kongelige vært samlet som når den private vielsen finner sted i St. Georg-kapellet. Bordet er dekket til omlag 1000 gjester i Windsor-slottets Grand Hall.
Gjennom arkivmateriale, venner og kolleger får vi et eksklusivt bilde av brudeparet. Sophie (34) og Edward (35) møtte hverandre første gangen da hun var PR-ansvarlig for en tennisturning prinsen arrangerte for et veldedig formål. Men det var først i 1993 at eventyret om Sophie og Edward startet. Paret forlovet seg i januar i år. Med dronningens velsignelse, har Sophie lenge disponert sin egen leilighet i Buckingham Palace.
Kveldens dokumentar, som ble ferdig bare en uke før bryllupet, ser også på mulighetene for at ekteskapet skal overleve. Det blir pekt på flere grunner til at de vil takle dette bedre enn andre medlemmer av den britiske kongefamilien. For det første har Edward trolig lært av søskenes feilgrep og ikke hatt hastverk med å gifte seg. Både Charles, Anne og Andrew har skilt seg fra sine første ektefeller.
For det andre kommer både Sophie og Edward fra stabile familier, der foreldrene har holdt sammen. Både Diana og Fergie kommer fra skilsmissehjem. Sophie vokste opp i den lille byen Brenchley i Kent og er dattter av Mary og Christopher Rhys-Jones. Familien er velstående. Faren har tjent gode penger på å selge bildekk til Øst-Europa.
For det tredje har paret lært at det lønner seg å holde lav profil. Det blir også pekt på at Sophie er mer moden for alderen og mer jordnær enn Diana og Fergie. Hun er sporty, ivrig alpenist, dykker og brettseiler. Hun har sagt fra seg prinsessetittelen,og hun vil fortsette i jobben som PR-konsulent, produsent og programleder i sitt eget produksjonsselskap.
Sophie er kastet hodestups inn i det kolossale medietomrommet etter prinsesse Diana, men hun avviser bestemt at hun vil bli en \"ny Diana\".

NRK1 lørdag kl 22.00

Britisk produksjon ved Sky Television
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer