Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 25. mai 2005 kl 22.30 Migrapolis: Ut av gjengen

Gjengen – før og nå

Elyas Mohammed og en kamerat i ungdomshuset X-Ray (Foto: NRK)
Elyas Mohammed og en kamerat i ungdomshuset X-Ray (Foto: NRK)
Helt siden 50-tallet har det vært ulike gjengoppgjør i Oslo. Kåre Hansen var med i Hammersborg-gjengen som sloss mot mot Fredensborg-gjengen, men heldigvis var det ingen som ble hardt skadd. For Elyas Mohammed, som var med i Young Guns på 80- og 90-tallet, ble imidlertid konsekvensene store.

Young Guns-miljøet var beryktet i Oslo, og Elyas var med på alt fra slåssing til situasjoner med våpen. – Jeg er blitt angrepet både med øks og kniv selv, forteller Elyas. Flere tragiske hendleser rammet Elyas, broren hans ble drept av en rasist, og ved en feiltagelse drepte gjengen hans en av sine egne.

På veggen til ungdomshuset X-Ray henger en minnetavle for de to. Huset er et samlingssted for ungdom, og Elyas var selv med på å starte det. – Det er ikke å få ungdommer ut av gjengene som er det viktigste – det blir mer brannslukkingsarbeid. Det gjelder å arbeide forebyggende, og ta fatt på det før de har kommet så langt, sier han.

Hammersborg-gjengen
På midten av 50-tallet tilhørte Kåre Hansen Hammersborg-gjengen i Oslo. De holdt til ved Deichmanske Bibliotek, hvor de stadig hadde slagsmål med andre gjenger fra byen. Da kunne det gå rimelig hett for seg. De kunne ende opp med både blåveiser og knekte armer og bein.

- Ja, jeg tenker jo på det når jeg lever avisen nå til dags, at vi var jo ikke mors beste barn, vi heller. Tilholdsstedet ved biblioteket var strategisk i forhold til politihuset. Migrapolis-reporter Lotten Christiansen tok med seg Kåre til stedet.

Slåssing i Stavanger
Torget i Stavanger var fast tilholdssted for Soran Lalo før i tiden. Der hadde han venner, og noe å ta seg til. I ettertid skjønner han at det var søken etter vennskap som trakk ham inn i gjengmiljøet. – Jeg hadde ingen venner. Jeg gikk på skolen og spilte basket. Så møtte jeg en fyr nede på torget en dag, og så ble det bare sånn, sier Soran. Stort sett gikk de rundt og lagde faenskap, forklarer han. Helt til han møtte David Marinez, som var med på å dra ham ut av miljøet.

- Jeg jobber med å hjelpe særlig unge. Jeg vet hvordan det er, fordi jeg har vært med i gjenger selv. Ofte trenger unge noen å se opp til, og det behøver ikke å være kjendiser, det handler om å bruke tid på dem og hjelpe dem til å ta tak i ting og komme seg videre. Jeg prøver å være rollemodell for dem jeg hjelper, forklarer David.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26 marianne.mikkelsen@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78