Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. januar 2005 kl 22.30 Migrapolis: Etter flodbølgen

Å støtte hverandre i sorgen

Reporter Christian Strand (til høyre) blir med Dhamayanthi Suntharasigamany på pengeinnsamling (Foto: NRK)
Reporter Christian Strand (til høyre) blir med Dhamayanthi Suntharasigamany på pengeinnsamling (Foto: NRK)
Mange mennesker i Norge har mistet slekt og venner under flodbølge-katastrofen i Sørøst-Asia. Ikke minst er tamiler og indonesiere hardt rammet. Klarer vi å støtte hverandre i sorgen – på tvers av kulturer og materielle forhold, eller blir forskjellene større når katastrofen rammer?

Dhamayanti Suntharasigamanys familie er fra Mullativu i Sri Lanka – et av områdene som ble hardest rammet av katastrofen. Selv mistet hun rundt 50 slektninger og venner, blant dem bestefaren sin. Hun har engasjert seg i hjelpearbeid for de rammede, og synes det gjør sorgen lettere å bære. Reporter Christian Strand blir med Dhamayanthi på pengeinnsamling, og til en minnestund på Ulsrud videregående skole der hun er elev.

I Rogaland bor det 200 mennesker som kommer fra Aceh-provinsen i Indonesia. De er politiske flyktninger, og stoler verken på militæret eller regjeringen i den situasjonen som har oppstått etter katastrofen. Samtlige av dem har mistet mange slektninger, og de er svært bekymret for de gjenlevende. Reporter Hadi Lile møtte noen av dem i Stavanger.

Turismen tilbake
Anne Vie Barth og samboeren overlevde flodbølgen. De ferierte i Khao Lak, men var heldige. Selv er hun svært takknemlig for hjelpen hun fikk av de innfødte. Hun holder kontakten med det hotellet hun bodde på, og er opptatt av at de skal klare å fortsette med hotelldriften. Anne mener det er viktig at turismen kommer tilbake til dette området. Thailenderne er et stolt folk. Derfor er det viktigere for dem at turistene kommer tilbake enn å motta pengehjelp, mener Anne. Reporter Veslemøy Hvidsteen møtte henne hjemme på Nesodden.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26 marianne.mikkelsen@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78