Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 10. mars 2010 kl 22.25 Migrapolis: Bygdedyret

Slik men ikke sånn

Rashida Ben Jama (19) blir ofte bedt om å ta av seg hodeplagget. Hun føler seg provosert av kvinneforkjempere som tror de vet best hva som passer for henne. (Foto: Hallgeir Braastad, NRK)
Rashida Ben Jama (19) blir ofte bedt om å ta av seg hodeplagget. Hun føler seg provosert av kvinneforkjempere som tror de vet best hva som passer for henne. (Foto: Hallgeir Braastad, NRK)
Denne vinteren har "Bygdedyret" på Grønland i Oslo vært en stor "snakkis". Alle vet at det finnes, men ingen vil vedkjenne seg at de selv har båret ved til bålet. Hvordan føles det å bo der det er streng, sosial kontroll?

- Bygdedyret lever nok alle plasser, også i de store byene vil jeg påstå, sier 18 år gamle Ane Hermanstrand. Hun flyttet fra hjembygda Salsbruket i Trøndelag for å studere. I hjembygda måtte hun alltid tenke igjennom hvordan hun oppførte seg. Alle kjenner alle, og den sosiale kontrollen er sterk i bygda med om lag 250 innbyggere.

- Det skal ikke så mye til, før bygdedyret setter i gang. Du kan ha oppført deg "feil" på fest, eller sagt noe galt. Brått er du samtaleemnet på kaffeslaberasene.

- Du har jo så fint hår!
Rashida Ben Jama er lei av å høre disse ordene. Den 19 år gamle norsk-tunisieren har valgt å bære sjal. Dette går ikke upåaktet hen. - Særlig er kvinneforkjemperne verst. De sier at det er trist at jeg som er ungdom ikke viser håret. - De tror de vet hva som er best for oss.
Heller ikke på arbeidsmarkedet er det uproblematisk med sjal. Rashida har opplevd å få spørsmål om hun kan ta det av seg. - Jeg føler at jeg blir sett ned på. Selv om jeg er halvt norsk, så føler jeg meg ikke norsk. Jeg har ikke de samme mulighetene som andre norske.

Tekstilbydelen
Folk fra hele byen kommer til Grønland for å kjøpe tekstiler. Derfor mener Mala Wang-Naveen at tekstilbydelen er langt mer dekkende enn muslimbydelen, som enkelte kaller den.

Mala er 33 år og bor på Grønland i Oslo sammen med den norske ektemannen, Espen. Også hun har opplevd bygdedyret. - Jeg gikk forbi en indisk dame jeg kjente. I det vi passerte hverandre, sa hun; - Jasså, Mala holder seg med en norsk en. - Det var vulgært. Det føltes like sterkt som et fysisk angrep. Men hun ville meg vel, hun har bare andre regler for hvordan indere i Norge skal oppføre seg enn jeg har.

Egenproduksjon: Østlandssendingen 2010
Programledere for kveldens sending: Rajan Chelliah, Edin Babic og Daniel Ruazol
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900