Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 7. oktober 1999 kl 23.00 Best i verden

Best i verden (ttv)


NRK2 torsdag 7. oktober kl 23.00
Best i verden (4:9)

Arbeid i Norden

Med \"arbeid\" som tema fortsetter den populære, nordiske serien om likheter og ulikheter i ungdomskulturen i Norden i kveld. Vi møter den unge, suksessrike klesdesigneren Mette Møller fra Norge, fabrikkarbeider Anna fra Sverige og danske Peter og Anita, som skal på sitt første jobbintervju.
- Jeg selger gjerne til hele verden, hvis markedet er der, sier Mette Møller (27). Med atelier på Grünerløkka, Oslos svar på Soho, jobber hun mot Moteuka i Oslo.
Årets moteuke er spesiell for Mette, fordi hun for første gang skal jobbe med en salgsagent. - Målet er å få butikk-kunder i alle de største byene i løpet av uka, forteller Mette, Hun håper på god hjelp fra salgsagenten Gunn, slik at hun i fremtiden kan konsentrere seg om å designe klær.
Vi følger Mette i møtet med motebransjens bakside. - Det er veldig viktig at bransjen liker det jeg gjør, sier Mette, som er veldig spent på om klærne hennes kommer med på det store moteshowet under

Moteuka.
Det norske innslaget er ved Ellen Høvik.
Pakker sild
Hvorfor skal en jobb ha mer status enn en annen? Hus faller ikke ned fra himmelen, sild hopper ikke opp i boksen av seg selv og helsevesenet trenger omsorgspersonale. Alle kan vel ikke sitte og hamre på computere.
Det fastslår Anna Klang (23), som er vokst opp i den lille byen Hunnebostrand på den svenske vestkysten. Som så mange andre begynte hun å pakke sild på Abbas rett etter at hun sluttet på skolen.
- Den første uken var forferdelig. Jeg gråt hver kveld på grunn av omstillingen fra vanlig skole og på grunn av den sterke lukten.
Nå pakker hun omlag 2000 bokser med sild på en god dag. Ikke alle kan ta over jobben hennes. Til det er det for mye opplæring. Men hun tror likevel ikke at hun kommer til å jobbe på Abbas om noen år. Drømmen er en framtid i England.
Det svenske innslaget er ved Rune Johnsson.

Første jobbintervju
Hva skal til for å få de ettertraktede elevplassene i Magasin? Best i verden har fulgt Peter Langermann Jensen og Anita Andersen, begge 18 år, på deres første jobbintervju. Jobben er helt avgjørende for hvordan framtiden deres kommer til å se ut. Nervøse innrømmer de at det er både morsomt og grusomt å selge seg selv.
Det danske innslaget er ved Lars Ellegaard.

Om serien
\"Best i verden\" er et samarbeidsprosjekt mellom ungdomsredaksjonene i Danmark, Sverige, Finland og Norge. Grunntanken i programkonseptet er å se på likheter og ulikheter i ungdomskulturen i Norden.
Hvert av programmene har ett tema, som hver av redaksjonen skal belyse på sin spesifikke måte. Vi møter nordisk ungdom i deres hverdag. Gjennom dem får vi bekreftet eller avkreftet myter og fordommer vi har. Kanskje finner vi til og med noen nye å spinne videre på.

NRK2 torsdag kl 23.00

Bilde (Via Scanpix/Internett)
1) Den suksessrike, norske klesdesigneren Mette Møller ser spent fram til Moteuka i Oslo. (Foto: Ellen Høvik).

2) Anna Klang fra Sverige pakker sild på Abbas. (Foto: Rune Johnsson).

3) Peter Langermann Jensen skal på sitt første jobbintervju - i Magasin. (Foto: Lars Ellegaard).

Dokumentarserie for ungdom i ni deler - nordisk samarbeidsprosjekt
Ved Ellen Høvik, Rune Johnsson og Lars Ellegaard
Prosjektleder: Chris Amble, tlf. 23047354
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123