Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 8. mars 2006 kl 19.55 Ut

Fokus på familier

Dennis (foran), Frank og far Francis Chagula viser muskler. Foto: Linn Th Amundsen, NRK.
Dennis (foran), Frank og far Francis Chagula viser muskler. Foto: Linn Th Amundsen, NRK.
I det andre programmet av den unike dokumentarserien "Ut" får vi se at Petra endelig har fått en diagnose, og at Jørgen går til verbalt angrep mot faren sin. Dennis er frustrert over boksetrenerens strenge krav.

Jørgen stikker ut om natten for å treffe eks-kjæresten. Han innrømmer at han har rotet det til med jenter det siste året, og det brygger opp til en skikkelig krangel rundt middagsbordet igjen.

Faren til Jørgen er sykemeldt, men jobber med å bygge nytt hus. Jørgen syns det er å jobbe svart, men mor Aud Irene tar far i forsvar.

Diagnosen
I familien Henriksen i Finnmark møter søstrene Saara og Petra ulike utfordringer. Petra får nå ekstraundervisning, for hun har fått diagnosen ADD. Diagnosen kommer veldig sent, hun er nesten ferdig med 10. klasse. I mattetimen blir det bråk, og Petra blir sendt hjem. Saara er vitne til det som skjer, men sier ikke stort.

Mor Pamela forteller at det var bråk på skolen med Petra fra første stund. Hun var spesielt opptatt av urettferdighet og skulle ofte ta folk i forsvar, noe som ikke gikk upåaktet hen. Mor fikk beskjed om at det ikke var noe å bry seg om.

Petra sier at selv om hun har fått en diagnose, betyr det ikke at hun vil begynne å oppføre seg noe annerledes! Hun er og blir seg selv.

Fremtidsdrømmer
Dennis har akkurat avsluttet en uke hos faren og pakker bagen for å dra til mor. Han er vant til å bo to steder – det har han gjort siden han var ganske liten.

Vi blir med Dennis på skolen og på boksetrening sammen med Frank, broren. De drar sammen til mor Toril hvor de diskuterer kontrakten Randolf har satt opp. Dennis misliker sterkt at den er så streng – og at det blandes inn krav til skoleinnsats.

Familien koser seg så med grillmat og Dennis får mast seg til en øl til maten.

Om serien
Mange unge føler at foreldrene er til hinder for egen utvikling og frihet. De voksne på sin side må forsøke å finne en balanse mellom grensesetting og det å stole på barna sine. NRK har fulgt tre tenåringsfamilier i en spennende brytningstid. Filmingen har foregått med to kameraer i hver familie – ett fulgte tett på den unge, mens det andre fulgte far og mor. Resultatet har blitt den unike dokumentarserien "Ut" i syv deler – en slags "Ungdommens råskap" for tv.

Opptakene foregikk våren 2005, og NRK hadde akkurat avsluttet filmingen da en ulykke rammet trondheimsfamilien. 17 år gamle Dennis som NRK hadde fulgt tett i flere måneder, ble påkjørt og drept. Det er med samtykke fra Dennis’ nærmeste familie og venner at serien blir sendt. De mener at han selv ville ha ønsket det. For å få en verdig avslutning på historien om Dennis, er det siste og syvende programmet viet tapet av Dennis og tiden etterpå.Egenprodusert dokumentarserie
NRK Fakta
Opptak og regi Oslo: Nader Izadpanah og Inger-Lill Persett
Opptak og regi Trondheim: Gry Kårstad og Linn Amundsen
Opptak og regi Kiberg: Svein Bæren og Håkon Haugsbø.
Postproducer: Nader Izadpanah
Prosjektleder: Cathrine Wik, 23 04 80 93/ 93227480
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364

MER INFO:
  • Beskrivelse av familiene