Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. april 2010 kl 18.30 Åpen himmel: På opprørt hav

Ber folk tenke selv


Villy Solheim var forstander i den lokale pinsemenigheten i 17 år. Nå har han skrevet bok om et sektpreget frikirkemiljø, og han ber folk tenke mer sjøl.

I "Åpen himmel" i kveld møter du den tidligere menighetslederen. 13 år etter at han gikk ut av pinsebevegelsen, stiller han mange spørsmål til kristent liv både i og utenfor kirkeveggene.

Han forteller at han selv har opplevd stor naivitet innenfor pinsebevegelsen. Det er lett å underkaste seg en leder eller en pastor, i stedet for å stille de spørsmål man sitter inne med.

Kritikerrost
I fjor ga Solheim ut romanen "Alle dine brenninger". Her skildrer han et nordnorsk fiskevær under en sterk vekkelse. Han skriver om tvil og brudd i kjølvannet av det sektpregede kristenlivet. Boka har fått strålende kritikker i mange aviser, også fra kristne anmeldere.

Kunstner
I tillegg til forfatterskapet, er Solheim både kunstmaler og musiker. Han har eget galleri og maler bilder, der tvil, håp og tro har en sentral plass. Han opplever i dag at han har større åpenhet og flere spørsmål om disse temane, enn da han var pinseforstander.

Solheim spiller også saksofon, og drar gjerne en salme eller litt ordentlig gladjazz.

Dattera deltar
Villy Solheim er også far til den kjente sangeren Maria Solheim. I dette programmet får vi se og høre flere av hennes videoer, blant annet sangen "Rom for alle". Denne skrev hun for Kirkens Bymisjon, og framførte sammen med Hans-Erik Dyvik Husby, kjent fra gruppa Turboneger.

Egenproduksjon 2010
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, 73 88 12 00 dir. 73 88 18 13, mobil 90 78 99 50
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900