Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 12. januar 2001 kl 23.15 Konsert for frihet

Konsert for frihet (t)

NRK1 fredag 12. januar kl 23.15
Konsert for frihet

Norsk-litauisk frihetskonsert

Frihetskonserten arrangeres til minne om den blodige natten for ti år siden da sovjetiske stridsvogner rullet gjennom gatene, og soldater stormet tv-tårnet i Vilnius. Tusenvis av mennesker samlet seg for å forsvare sitt vindu mot verden mot panservognene med bare kroppene, og litauere ble meiet ned av sovjetiske sikkerhetsstyrker.

Massakren ble et hovedsymbol i den litauiske frihetskampen, og frihetskonserten til minne om de dramatiske januardagene i 1991 holdes i St. John-kirken i Vilnius. Manfred Honeck dirigerer Litauen Kammerorkester i sin spesielle versjon av Mozarts \"Requiem\", der tekster fra Bibelen inngår, en versjon aldri før vist på fjernsyn.

Den norske mezzosopranen Randi Stene er solist sammen med blant andre den norske bassangeren Carsten Stabell. Ellers medvirker Miah Persson, sopran fra Sverige og James Taylor, tenor fra USA. I tillegg opptrer koret Jauna Muzika fra Vilnius. De har vunnet en rekke priser og vært på turneer i store deler av Europa.

NRKs korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld rapporterte fra begivenhetene i 1991, og i kveld presenterer han en introduksjon til tv- konserten for å gi seerne bakgrunnsinformasjon om hendelsene. Nordisk Film & TV står ansvarlig for prosjektet, og samprodusenter er NRK og LTV, Litauens statlige tv-selskap.

Konserten blir tv-overført direkte til en rekke europeiske land, forteller Stein-Roger Bull, initiativtager og regissør for konserten. Han samarbeider nært med sin litauiske kollega, tv-produsenten Jurate Kulikauskiene.

NRK1 fredag kl 23.15

Produsert av Nordisk Film & TV i samarbeid med NRK og LTV
Regi: Stein-Roger Bull
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)