Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 18. juli 2000 kl 21.00 Harakiri

Harakiri (t)


NRK2 tirsdag 18. juli kl 21.00
Harakiri

En ærefull død

Verden har aldri forstått hvorfor japanere foretrekker en ærefull død framfor å leve i vanære. \"Harakiri\" gir svaret. Filmen fikk juryens spesialpris under filmfestivalen i Cannes i 1963.

På 1600-tallet er det fred i Japan, og tusenvis av samuraier er arbeidsløse. I dette japanske dramaet følger vi én av dem, Hanshiro Tsugumo (Tatsuya Nakadai) - en aldrende samurai som kjemper for sin families ære. Han er en av mange fattige samuraier som vandrer rundt på landsbygda og oppsøker rike jordeiere og spør om å få begå harakiri - et grusomt selvmordsritual - på deres eiendom. Det vanlige svaret på en slik henvendelse er å tilby samuraien å arbeide for mat og tak over hodet.

Den gamle krigeren Hanshiro Tsugumo oppsøker en av disse mektige og velstående føydalherrene og framfører sitt budskap for den fremste blant tjenerne, Kageyu Saito (Rentaro Mikuni). Han ønsker at tre av godsets sabelfektere skal være hans vitner under det rituelle selvmordet. Men da den avtalte tid opprinner og de tre sabelfekterne ikke dukker opp, er Hanshiro Tsugumo vanæret.

Hanshiro Tsugumo avslører at han er svigerfar til Motome Chijiiwa (Yoshio Inaba), en ung samurai som tidligere hadde oppsøkt Saito i samme ærend og blitt tvunget til å begå harakiri. Nå ønsker Hanshiro Tsugumo å hevne svigersønnens grusomme skjebne.

NRK2 tirsdag kl 21.00

Bilde (to motiver)
Verden har aldri forstått hvorfor japanere foretrekker en ærefull død framfor å leve i vanære. \"Harakiri\" gir svaret.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Japan (1962)
Originaltittel: Seppuku
Regi: Masaki Kobayashi
I rollene: Tatsuya Nakadai, Shimai Iwashita

Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41