Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 11. januar 2010 kl 22.30 Rødt, hvitt og skrått: Ut av skapet og ut i verden

Seksuelle flyktninger

Erik og Anne Aasheim er søsken, og begge homofile. For Erik var det ikke noen lettelse at søsteren hadde
Erik og Anne Aasheim er søsken, og begge homofile. For Erik var det ikke noen lettelse at søsteren hadde "kommet ut av skapet" før ham, han kunne jo ikke fortelle foreldrene at de hadde "enda en". Foto: Fabelaktiv
Å komme ut av skapet er ikke alltid lett – særlig hvis man er fra et lite sted. I dette andre programmet av "Rødt, hvitt og skrått" møter vi noen av dem som på grunn av sin legning reiste inn til storbyene som seksuelle flyktninger.

Vi får også høre om den tøffe prosessen det er å stå fram som homofil eller lesbisk overfor familie og samfunn.

Til Pigalle for å se på damene
Marit Rensvold reiste til Paris, offisielt for å studere fransk. Det skulle vise seg at det var på nettene hun kom til å lære mest om livet. Om møtet med de lesbiske nattklubbene sier den pensjonerte psykologen: "Jeg tror jeg må si at jeg flippa ut".

På horehus i Costa Rica
Kim Friele dro til sjøs, som "dekksgutt" i handelsflåten. Mannfolkene om bord fikk klar beskjed om at de kom til å "kjøpe katta i sekken", hvis de prøvde seg på henne. Mannskapet svarte med å invitere henne med på horehus i Costa Rica. Opplevelsene på denne sjøreisen tente en gnist hos Kim, som skulle brukes til utrettelig kamp mot diskriminering av homoseksuelle i Norge.

Kamp mot foreldrenes fordommer
Å komme ut av skapet er en prosess de aller fleste homofile og lesbiske må igjennom. Vi skal følge prosessen hos en baptistfamilie. Søskenparet Anne og Erik Aasheim forteller hvor vanskelig dette var for dem, og foreldrene Ragnhild og Egil forteller hvordan de taklet det å oppdage at de hadde to homofile barn.

For familien Aasheim gikk det fint, men Svein Hagesæter var ikke like heldig. Da han kom ut av skapet, førte det til brudd med foreldrene. Moren mente det var bedre at han ble kastrert enn at han var homofil.

Om serien
"Rødt, hvitt og skrått" er en serie på fire programmer, der norske homofile og lesbiske i alle aldre forteller sin historie om det å vokse opp som homofil i Norge.

Kommentarene blir lest av Dennis Storhøi.

Produsert av Fabelaktiv 2009
Produsent: Terje Nilsen og Arild Halvorsen
Idé, manus og regi: Terje Nilsen
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl/ 92 40 38 73 / 23 04 45 76
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice/ 815 65 900