Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. juni 2011 kl 20.00 Tore på sporet

Mannen ingen ville snakke om


I 1937 dro 25 år gamle Oluf Milde fra Bergen til Spania for å kjempe mot general Franco og opprørerne som prøvde å styrte landets regjering. I kveldens Tore på Sporet drar Tore og Olufs barnebarn, Irene Hammarlund, til Spania for å følge i bestefarens fotspor og for å prøve å finne graven hans.

Rundt 200 unge norske menn dro til Spania under borgerkrigen i årene 1936-39. Mange av dem ga sitt liv for Spanias demokrati og frihet. De aller fleste av de som reiste var kommunister. Kanskje det var årsaken til at så få ville snakke om denne krigsinnsatsen?

Forlot kone og barn
Oluf Milde fra Bergen og Odda var en av dem. En arbeidergutt som var levende opptatt av alt som foregikk rundt ham. I februar 1937 giftet han seg med kjæresten sin i Odda. Sammen fikk de en datter. Likevel mente han det var helt nødvendig å dra til Spania for å kjempe for demokrati og frihet, og den gryende fascismen. Datteren var da to år gammel.

Men Milde var en av mange nordmenn som ikke kom fra borgerkrigen i live og i januar 1938 fikk familien beskjed om at Milde var død. I årene etter krigen var det ingen i familien som snakket særlig om ham, noe som forundret barnebarnet Irene Hammarlund. Hun bestemte seg for prøve å finne ut mer om Oluf Milde, mannen som ingen i familien ville snakke om.

Sammen med programleder Tore Strømøy og borgerkrigekspert Jo Stein Moen reiste Irene sørover, for å lære bestefaren bedre å kjenne og finne ut hvor han endte sine dager.

Om programmet
I denne serien fra 2009 sporer Tore Strømøy opp savnede familiemedlemmer, og hele verden er hans arena: England, Wales, Spania, Israel, Sør-Korea, Cuba, Russland, Trinidad og Tobago.

Sendt tidligere.

Egenproduksjon Program Tyholt
Programleder: Tore Strømøy, tore.stromoy@nrk.no
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no