Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 19. juni 2009 kl 23.10 Film: Gledens hus

En kvinnes tragedie

Gledens hus: Lilys (Gillian Anderson) liv i New York-sosieteten på 1920-tallet var ikke enkelt (Foto: FilmFour Distribution)
Gledens hus: Lilys (Gillian Anderson) liv i New York-sosieteten på 1920-tallet var ikke enkelt (Foto: FilmFour Distribution)
Bak den optimistiske tittelen skjuler det seg en gripende kvinneskjebne. Handlingen er lagt til New York-sosieteten på 1920-tallet. Lily Bart er ung, vakker og intelligent. Omgivelsene forventer at hun gifter seg til penger, men Lily er stolt og uavhengig.

Lily er egentlig opptatt av kvinnebedåreren Lawrence Selden, som også er interessert i henne. Men hodet forteller henne at hun bør se seg om etter en rik ektemann. Hodet og hjertet spiller ikke på samme lag, og det virker som Lily har en tendens til å gjøre de rette tingene på galt tidspunkt. Jakten på en rik ektemann, og dermed bli akseptert av den fasadefikserte New York-sosieteten, får en skandaløs utgang når hun blir beskyldt for å ha et forhold til en gift mann.

Om filmen
Filmen er basert på Edith Whartons roman "The House of Mirth", og vi blir med inn i et miljø hvor lyst og svik skjules bak blondebehengt representasjon. I dette miljøet blir hovedpersonen Lily offer for en nådeløs vev av fordekt tale, kynisk manipulasjon og giftig løgn.

Gillian Anderson, mest kjent fra serien "X-files", spiller rollen som Lily.

Filmen er sendt tidligere.

Britisk/fransk/tysk/amerikansk drama (2000)
Originaltittel: "The House of Mirth"
Med Gillian Anderson (Lily Bart), Eric Stolz (Lawrence Selden), Dan Aykroyd (Gus Trenor), Eleanor Bron (Mrs. Peniston), Anthony LaPaglia (Sim Rosedale), Laura Linney (Bertha Dorset) og Elizabeth McGovern (Judy Trenor)
Regi: Terence Davies
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 96 23 / 930 96 112
TV-seere bes kontakte Publikumsservie, tlf: 815 65 900
info@nrk.no