Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 1. juli 2005 kl 19.30 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Møte med ugifte geitebønder

Ungkarene Nils Kjetil Eikemo og Geir Arne Eikemo i ferd med å frakte bil over fjorden (Foto: Tonje Tjernet)
Ungkarene Nils Kjetil Eikemo og Geir Arne Eikemo i ferd med å frakte bil over fjorden (Foto: Tonje Tjernet)
Eikemo ligger i en sidedal på den veiløse siden av Åkrafjorden i Sunnhordland. Her lever seks mennesker og et par hundre geiter isolert fra omverdenen. Men de trives her uansatt. Det er tre gårdbrukere på stedet, og alle tre er ungkarer. Skal Eikemo ha noen framtid, må karene finne seg en kone.

Men det er ikke mange kvinner som finner veien til Eikemo. De eneste er de som tar seg sommerjobb som budeie på Eikemostølen, og håpet er at en eller flere skal bli igjen når sommeren og stølslivet er over. Derfor knytter det seg hvert år spenning til hvem som søker arbeid som budeie på Eikemo, og når karene møtes for å velge den rette, er det ikke bare faglige kvalifikasjoner de legger vekt på.

Livet på Eikemo
I ett hus bor en enke sammen med sønn og datter, i et annet en annen enke og sønnen hennes og i det tredje bor en middelaldrende mann alene. Mødrene uroer seg ikke så rent lite over at sønnene er ungkarer.

Det triller også rundt tjue uregistrerte biler på Eikemo – så sant de ikke står. Og det gjør de gjerne, for alle som en er gamle og utslitte, fulle av rust og bulker, men samtidig rosemalt og dekorerte. De har heller ikke mange meterne å boltre seg på, et par kilometer med selvbygd og svingete vei fra sjøen og opp i dalen er alt.

Skal folk ut av grenda, må de først ta seg ned til fjorden med en bil som er i lune til å gå, og videre går ferden med egen båt, hvis fjorden vel og merke er farbar. Om vinteren er det slett ikke alltid tilfelle.

Om serien
I sommer blir det gjensyn med Oddgeir Bruaset og mennesker han finner på steder "der ingen skulle tru at nokon kunne bu". Programmene som sendes i reprise, er den tredje runden i serien, og gikk første gang vinteren 2004
Egenprodusert dokumentar fra Program riks, Møre og Romsdal
Programansvarlig: Oddgeir Bruaset, tlf: 97 69 81 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Vises også i Nett-TV.