Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 20. august 2005 kl 21.05 Niern: Samarbeidets pris

Fransk film under okkupasjonen

Mens nazistene okkuperte Frankrike under andre verdenskrig, fortsatte landets filmproduksjon. Noen filmarbeidere og teknikere ble i jobben, og gjorde så godt de kunne under de nye lederne i håp om å skape trygghet for seg selv og familien. Andre prøvde å sabotere okkupantenes budskap.

Filmen bygger på en sann historie, og forteller om to menn som arbeider for et filmselskap i Paris i 1942 og 43. Den ene, Jean Devaivre (Jacques Gamblin), er nestleder for Continental Pictures, et studio som nylig er blitt overtatt av tyskerne, og ledes av Dr. Greven (Christian Berkel), en selvutlært elsker av fransk film. Med en kone (Marie Desgranges) og en nyfødt sønn å forsørge føler Devaivre at han ikke har noe annet valg enn å fortsette arbeidet.

Men etter hvert stiger han i gradene, og blir en fullbefaren regissør takket være anstrengelsene til Maurice Tourneur (Philippe Morier-Genoud). Som et resultat av dette prøver han å flette inn sine egne synspunkter i filmene så godt han kan.

Den andre hovedpersonen er manusforfatteren Jean Aurenche (Denis Podalydes), en mann som lever for kvinner, vin og sang. Han nekter å arbeide for Greven, og han strever han med å finne en annen levevei.

Om filmen
Både Devaivre og Aurenche var virkelige personer i den franske filmindustrien under okkupasjonen, og filmen gir et intenst og mangefasettert bilde av fransk filmproduksjon under naziokkupasjonen.


Fransk-tysk drama (2001)
Originaltittel: "Laissez-Passer"
Med Jacques Gamblin, Denis Podalydés, Christian Berkel, Marie Gillain, Charlotte Kady
Regi: Bertrand Tavernier
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78