Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. mars 2007 kl 20.25 Kroppen: Kroppen - Hukommelse

Hjerneføde

Truls Svendsen er klar med det siste programmet i serien om kroppen. (Foto: Monster)
Truls Svendsen er klar med det siste programmet i serien om kroppen. (Foto: Monster)
I det siste programmet om kroppen skal det handle om hukommelse. Truls spør hvordan vi klarer å huske så mye rart og stiller sin egen hjerne til disposisjon for et eksperiment.

De fleste av oss har få eller ingen minner fra vi var veldig små. Grunnen er at hjernen ikke var ferdig utviklet på det tidspunktet. I kveld får vi en innføring i hvordan hjernen virker og utvikles.

Truls møter hjerneforsker Per Andersen som kan fortelle at det alltid vil være plass til mer i hjernen; jo mer du samler av kunnskap og minner – jo mer har du plass til.

Noen har også gjort det til sin spesialitet å huske de merkeligste ting. Oddbjørn By er blant disse. By har verdensrekord i å huske tallrekker, og i løpet av ett minutt kan han memorere en kortstokk.

Truls får også vite hvordan han best kan huske de ulike PIN-kodene vi til enhver tid må forholde oss til.

For å illustrere at hjernen består av flere deler, stiller Truls seg selv til disposisjon. Ved hjelp av enkle teknikker kan hjerneforskere se hvilke deler av Truls’ hjerne som er i aktivitet.

Ukens kjentmannskropp er Trond Viggo Torgersen.

Om serien
Truls Svendsen er programleder for "Kroppen", og i løpet av åtte programmer tar han for seg ulike deler av menneskekroppen. I samtaler med fagfolk og kjentfolk avliver han myter, stiller smarte og dumme spørsmål og lar seg imponere av hvor fantastiske vi alle egentlig er.

Programserien tar opp spørsmål som sikkert de fleste har stilt seg, men egentlig aldri har fått svar på. For hvorfor har menn brystvorter? Hvor kommer tårer fra, og hva er egentlig leamus? Hvorfor er det bare menn som får skjegg? Hvorfor får vi gåsehud av vakker musikk, og hvordan ser verden ut når man er fargeblind?

I løpet av serien stifter vi også bekjentskap med fastlege Tina Jakobsson. Hun svarer på små og store spørsmål om alt som har med kropp å gjøre. I tillegg møter vi i spalten "Kjentmannskroppen" hver uke en kjent person som snakker om sitt forhold til kropp.

Innkjøpt dokumentarserie (2007)
Programleder: Truls Svendsen
Produsent: Monster
Produsent: Ingvild Daae
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no