Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 29. juli 2002 kl 22.00 Dok22: Vikingblod

Vikingtiden er over

I siste avsnitt av serien om vikingenes innflytelse i Storbritannia kan Julian Richards avsløre nye bevis fra slaget mellom vår egen Harald Hardråde og den engelske kongen Harald Godvinsson i 1066.

Vitenskapelige analyser av skjelett fra slaget ved Stamford Bridge i 1066, kaster et nytt lys over det snart tusen år gamle slaget. Engelskmennenes seier over krigerne fra nord markerte slutten på vikingtiden for de britiske øyene.

Den landsdekkende genetiske undersøkelsen av briter og nordmenn er over, og materialet er undersøkt. Resultatene viser ikke bare hvor vikingene la igjen sine arvestoff, men kommer også med overraskende nyheter om britenes genetiske sammensetning. Engelskmenn, skotter, irer og walisere er blitt utsatt for ulik genetisk påvirkning, og noen steder finner vi store rester av norske gener.

Om serien
Vikingene var et fryktløst folk som satte spor etter seg, også på sine herjinger langs den britiske kysten. Historiene og mytene om de brutale vikingenes overgrep er mange, og uten å støtte seg til vitenskapen kan det være vanskelig å finne konkrete svar. Julian Richards tar i bruk de nyeste verktøyene innen arkeologi og genetisk vitenskap for å finne spor etter vikingenes innflytelse på de britiske øyer.

Britisk produksjon i fem deler fra 2001
Originaltittel: Blood of the Vikings
Produksjon: BBC
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 72 36