Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. desember 2009 kl 21.30 Shakespeares skjulte koder

Jakten på Shakespeare-koden

Petter Amundsen har funnet koder i Shakespeares litteratur. (FOTO: Fredrik Arff/NRK)
Petter Amundsen har funnet koder i Shakespeares litteratur. (FOTO: Fredrik Arff/NRK)
Amatørkryptografen Petter Amundsen hevder å ha funnet til nå ukjente koder i William Shakespeares skuespill. Kodene forteller at Shakespeare ikke er den egentlige forfatteren, men derimot en betalt frontfigur i et frimurerisk prosjekt.

Denne norskproduserte dokumentarserien i fire deler viser hvordan organisten Petter Amundsen fra Oslo avdekker et skattekart av koder i Shakespeares litteratur. Funnene leder inn i en historie som omfatter tempelridderne og den forsvunne tempelridderskatten. Dan Brown berører dette i Da Vinci-koden, men Amundsens historie overgår fiksjonen. Den er basert på fakta som alle kan etterprøves.

Dersom Petter Amundsen oppnår anerkjennelse for sine teorier, vil litteraturhistorien måtte skrives om. Han vil for alltid bli stående som mannen som løste Shakespeares store gåte. Skulle han mislykkes, vil han bli sittende igjen som en fantast i rekken av naive konspirasjonsteoretikere.

Mystiske Shakespeare
Ingen har gitt et større bidrag til det engelske språk en William Shakespeare. Forfatterskapet krever kunnskap om de fleste vitenskaper og inngående kjennskap til de store hoff i Europa. Samtidig vet vi nesten ingenting om mannen, ikke engang om han har hatt noen skolegang. Han etterlater seg ikke et eneste håndskrevet manuskript, bare noen merkelige underskrifter som alle er forskjellige. Dette har gitt grobunn for spekulasjoner omkring hans liv og forfatterskap.

Første program - Oppdagelsen
En sen høstkveld for 5 år siden sitter organisten og familiefaren Petter Amundsen og prøver å forstå en gammel kodeteknikk. Plutselig og helt uventet har han løsningen på en 400 år gammel kode på William Shakespeares gravstein. Koden avslører for Petter at skuespillene ikke er skrevet av William Shakespeare, men av filosofen Sir Francis Bacon – mannen bak ordtaket "kunnskap er makt". Petter blir besatt av funnene. Han starter et nitidig detektivarbeid for å komme til bunns i mysteriet.

Frimurerprosjekt
Et skred av nye oppdagelser følger. Han finner koder i Shakespeares skuespill, i Francis Bacons egne bøker og på Minnetavlen i Holy Trinity Church i Stratford. Teorien blir forsterket. I tillegg tyder funnene på at Bacon har hatt et kollektiv av forfattere i ryggen, der noen av de smarteste hjernene i England har bidratt. Denne gruppen kalte seg det rosenkreutziske broderskap og er en frimurerorganisasjon vi vet lite om i dag. Amundsen kan til slutt slå fast at mannen William Shakespeare trolig bare har vært prosjektets godt betalte navn og ansikt utad.

Skattejakt
Petter Amundsen finner kodespor som kan tyde på at Shakespeares tapte manuskripter fortsatt er bevart, og vi skal se at funnene blir til en skattejakt utenom det vanlige..

Norsk dokumentarserie i fire deler
Produsert av AS Videomaker
Produsent: Kjell Eriksen
Regi: Jørgen Friberg
Originaltittel: Sweet swan of Avon
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900