Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 12. mars 2009 kl 19.30 Schrödingers katt

Månelanding for gassrensing

Det populærvitenskapelige programmet ledes av Hanne Karin Fossum.
Det populærvitenskapelige programmet ledes av Hanne Karin Fossum.
Jens Stoltenberg brukte uttrykket "månelanding" om den norske teknologien for CO2-rensing av gass, og har Norge så langt klart å lande på månen? Ja, mener forskere, som viser fram en ny prototype som kan fjerne CO2 fra norsk gass på en effektiv måte.

Norge står bak oppfinnelser som ostehøvelen, sprayboksen, panteautomaten, six-pack holderen og tripp-trapp stolen, mens bindersen som vi ofte skryter av som norsk oppfinnelse, er faktisk amerikansk. Kjekke oppfinnelser dette, men det blir ikke helt det samme som dampmaskina, lyspæra og mikrofonen. Kanskje det er på tide med noe mer fengende?

Vanskelig teknologi
Jens Stoltenberg brukte uttrykket "månelanding" om den norske teknologien for CO2-rensing av gass, en komplisert teknologi som vi fortsatt sliter med å få gjennomført og effektivisert. Hittil har dette resultert i dårlig energiutnyttelse, svært kostbare løsninger og utslipp av kreftfremkallende stoffer.

Men nå har forskere fra Bergen og Oslo bygget en prototype av et anlegg som kan løse alle disse problemene. En svært høy energiutnyttelse, en rimeligere løsning, og helt uten farlige utslipp.

Kanskje Norge får sin etterlengtede månelanding likevel?

Flykrasj i atomanlegg
Dette og hva som skjer om et passasjerfly kolliderer med verdens største atomkraftanlegg, er noe av det som kommer under lupen i kveldens utgave av Schrödingers katt.

Redaksjonen i Schrödingers katt har vunnet flere priser for sin formidling av nyheter fra forskning og vitenskap. Det populærvitenskapelige programmet ledes av Hanne Karin Fossum.

Egenprodusert populærvitenskapelig program (2009)
Programleder: Hanne Kari Fossum
Pressekontakt: Njord Røv, tlf 73 88 17 56 / 922 39 588
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no


LENKER
  • Katta