Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. desember 2009 kl 20.45 Harry og Charles

Et monarki blir født


I København lever prinsesse Maud og prins Carl et stille liv ved det danske hoff, helt uvitende om sine roller i et konstitusjonelt drama som utspilles i Norge. Dramaserien "Harry og Charles" er historien om det selvstendige Norges første kongepar. I rollen som Maud møter vi Maria Bonnevie.

I kveld er det premiere på den storslåtte dramaserien "Harry og Charles" som er produsert av NRK Drama. Serien er i tre deler og sendes søndag, mandag og tirsdag i romjulen.

Året er 1905. Norge går ut av unionen med Sverige som et resultat av at kong Oscar II for tredje gang nekter å sanksjonere loven om et eget norsk konsulatvesen. Reaksjonen i Sverige blir voldsom, og det kommer trusler om maktbruk. "Det er et krigsraseri i den svenske Riksdagen", som kong Oscar uttrykker det.

Republikk vs monarki
Et intenst, men stille diplomati utføres i kulissene med statsminister Christian Michelsen som mesterlig regissør. Alt settes inn for å skaffe Norge et kongepar. Kong Oscar II og Bernadottene blir mesterlig utmanøvrert, og Michelsen og hans tilhengere sikter seg inn mot prins Carl av Danmark. Han er gift med britiske kong Edward VIIs datter, Maud. De har en sønn og dermed er arverekken allerede sikret.

Kammerdrama
Maud og Carl kaller hverandre "Harry" og "Charles". De lever et rolig og relativt udramatisk liv nær det danske hoff, med sin sønn Alexander (2 ½) og med hoffdamen, Tulle. Tulle er en ungdomsvenninne av Carl og de står hverandre meget nær. Så nær at Maud har et ambivalent forhold til sin egen hoffdame. Da utsendingen fra Norge, baron Fritz Wedel Jarlsberg, banker på døren, forandres livene til den vesle familien radikalt.

Dramaserien er en historie ført i pennen av manusforfatter Jonas Cornell. Dramaet foregår innenfor historiske rammer.

Sterkt skuespillergalleri
I rollen som Maud/Harry møter vi Maria Bonnevie, prins Carl/Charles spilles av danske Jakob Cedergren. Han er kinoaktuell med den kritikerroste filmen "Fryktelig lykkelig", som han ble belønnet med den danske Bodilprisen for. På rollelisten finner vi også Laura Bro som spiller hoffdamen Tulle Carstensen. I Norge er hun mest kjent for rollen som Nelly i "Sommer". Videre møter vi Anders Berthelsen, kjent fra "Krøniken", i rollen som ambassadør Stephen Leech. Hallvard Holmen (Fridtjof Nansen), Kai Remlov (Baron Fritz Wedel Jarlsberg) og Ulrikke Døvigen (fru Alice Leech) er også med i dramaserien.

Produsent for serien er Anne Birte Brunvold Tørstad som har hatt ansvaret for flere av de største dramasuksessene fra NRK: "Offhore", "Svarte penger - hvite løgner", "Deadline Torp" og "Kodenavn Hunter". Sjefsfotograf er Lars Vestergaard som blant annet har laget "Rejseholdet", "Nikolai og Julie" og "Ørnen". Marit Moum Aune har regi på dramaet og har store teatersuksesser bak seg som "Skyfri himmel" og "Få meg på, for faen", mens musikken er laget av den verdenskjente komponisten Nils Petter Molvær.

Første episode
Prins Carl, eller Charles, tjenestegjør i marinen og er ofte borte flere måneder av gangen. Maud, eller Harry som hun kalles, har godt selskap i kammerdamen sin, Tulle. Maud er vakker, gutteaktig og egenrådig. Hun er en kløpper på hest og sykler helst når hun skal noe sted. Men forholdet til svigerfamilien er betent.

-Jeg hater å skulle gå på besøk til dine foreldre! roper hun til ektemannen når han kritiserer henne for alltid å komme for sent.

Charles har funnet den store kjærligheten i Harry. Men Harrys egenrådighet skaper konflikt med hans familie. Vi aner også straks at det er et veldig nært forhold mellom Charles og Harrys kammerdame, Tulle. Store spenninger i trekantforholdet oppstår etter at Carl drar på besøk til Tulles barndomshjem.

NRK Drama 2009
Regi: Marit Moum Aune
Manus: Jonas Cornell
Produsent: Anne Birte Brunvold Tørstad
I rollene: Maria Bonnevie (prinsesse Maud), Jakob Cedergren (prins Carl), Laura Bro (Tulle Carstensen), Anders Berthelsen (Stephen Leech), Kai Remlov (Baron Fritz Wedel Jarlsberg), Hallvard Holmen (Fridtjof Nansen), Randolf Walderhaug (statsminister Christian Michelsen), Ulrikke Døvigen (fru Alice Leech), mfl.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , 23 04 98 41/909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900