Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 25. desember 2003 kl 16.35 Nøtteknekkeren

Ballettforestilling for hele familien

Balletten
Balletten "Nøtteknekkeren" byr på opplevelser for store og små. (Foto: Erik Berg/Den Norske Opera)
Det klassiske juleeventyret "Nøtteknekkeren" med Nasjonalballetten har vært en fast desembertradisjon ved den Norske Opera helt siden 1965. I romjulen kan barn og voksne glede seg over innspillingen NRK1 gjorde av oppsetningen i forfjor.

Med Kringkastingsorkestret, Nasjonalballetten i Den Norske Opera og Peter Tsjaikovskijs musikk er "Nøtteknekkeren" en forestilling for hele familien. 2. akt kommer i morgen, 2. juledag.

En drøm
Ballettens hovedperson er Clara. Størstedelen av balletten er hennes drøm. Den er vevd sammen av alle de inntrykk hun har fått under juleselskapet som hennes foreldre har holdt for henne i ballettens første del.

I drømmen dukker alle hennes kjære opp – noen i nye forkledninger – akkurat slik som det ofte skjer i drømmer. Hun er betatt av den mystiske Drosselmeyer, og dette vendes til gryende forelskelse i den flotte og modige Nøtteknekkerprinsen. Hennes beundring for ballerinadukken, som blir til Sukkerfeen, sammen med ønsket om selv å bli voksen, er også viktige elementer i hennes drøm.

Det er Drosselmeyer som påvirker og styrer hennes fantasi, og som til slutt bringer henne og alle som har vært med henne i drømmeland trygt tilbake til virkeligheten.

Balletten er koreografert av Dinna Bjørn, og i de største rollene ser vi Mariusz Malecki som Herr Drosselmeyer, Karin Klouman som lille Clara og Sissel Aarseth som den voksne Clara. Nøtteknekkerprinsen danses av Richard Suttie og Line Alsaker er Snødronningen.

Opptak fra Den Norske Opera
Fjernsynsregi: Erik Østby
Pressekontakt Inger Larsen tlf: 23 04 74 83