Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 16. juni 2003 kl 19.30 Cosmomind: Språk

Helt gresk?

Danske Johanne får ros for sitt svenske språk av damene hun arbeider med. (Foto: DR)
Danske Johanne får ros for sitt svenske språk av damene hun arbeider med. (Foto: DR)
Et nytt land innebærer som regel også et nytt språk man må lære seg. Skal man få venner, jobbe eller studere, er man avhengig av å bli forstått. Danske Johanne bor og jobber i Stockholm, og vi blir med henne når hun hjelper et par eldre damer med ulike gjøremål. Johanne synes det svenske språket "synger" mer enn det danske.

Nå snakker Johanne ganske godt svensk, og stortrives i Stockholm. Selv når hun er hjemme i Danmark, sniker svensken i henne seg fram, for eksempel har hun begynt å bruke ordet "precis" veldig mye.

Med Millencolin til utlandet
Gutta i det svenske bandet Millencolin syntes Sverige etter hvert ble for lite og bestemte seg for å satse i utlandet. I kveld forteller de om sine opplevelser, og vi får se klipp fra turnéer og høre historier fra ulike kulturopplevelser. Blant annet var det et kultursjokk å spille i Japan – når låten er slutt klapper publikum litt, og så blir det helt stille…

Spansk og tysk i Østerrike
Svenske Maria jobber på Kaiserpalatz i Wien i Østerrike. Her sitter hun i resepsjonen og deler ut lydguider til turister. Disse finnes på seks ulike språk, og er svært nyttige for turister som ikke behersker tysk så godt. Alle omvisningene foregår nemlig nettopp på tysk.

Maria selv synes jobben er ganske meningsløs, men hun får i det minste øvd på tysken. I tillegg har hun lært seg noe spansk, hun bor nemlig sammen med fire spanjoler. I begynnelsen ble hun frustrert når romkameratene bare snakket spansk sammen, men nå har hun plukket opp noen fraser på deres språk, mens de er blitt bedre i engelsk.

Dykkeinstruktør på Hawaii
Marcus fra Sverige har nok hva mange vil kalle drømmejobben. Han er nemlig dykkeinstruktør på Hawaii. Men til tross for at det høres flott ut, tjener han ikke så mye. Derfor må han i tillegg jobbe på en australsk restaurant.

Hawaii er en dyr øy, og det koster å bo for seg selv. Jobben som servitør er ganske slitsom, mens dykkingen er langt mer avslappende.

Om "Cosmomind"
Har du lyst til å jobbe eller studere i utlandet? Gjennom åtte program møter vi ulike skandinaviske ungdommer som har drømt om det samme – og gjort noe med det.

Serien følges opp på en egen nettside, www.cosmomind.com/no , der du får vite mer om hvordan ungdommene opplever det å leve i et fremmed land. På nettsiden får du vite mer om yrkene eller studiene som presenteres i tv-programmene, og hvordan du kan realisere din egen drøm om å reise. Den norske delen av nettstedet driftes av Ungieuropa.no.

Videodagbøker
Tre ungdommer går igjen i hele serien: svenske Jessica, norske Jørgen og danske Tanja. De har laget videodagbøker fra hver sin kant av verden, der de forteller om sin hverdag. Jessica (21) studerer til veterinær i Budapest, Jørgen (24) leser journalistikk i Brisbane i Australia, mens Tanja (21) arbeider i Spania.

Nordisk samproduksjon
Prosjektleder: Egil Eikvil
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96