Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. desember 2004 kl 23.10 Lydverket

Fullstappet meny i Lydverket

Morten Abel er Norges største popstjerne. (Foto: Virgin Records)
Morten Abel er Norges største popstjerne. (Foto: Virgin Records)
Morten Abel, Norges ubestridte popkonge, er klar med nytt album og desemberturné. Lydverkets programleder har besøkt artisten i øvingslokalet, blant annet for å finne ut hvordan han er å jobbe sammen med. Ellers handler det om The Clash, The Monks og hvordan det føles å stå i skyggen av kjente vokalister som bandmedlem.

Morten Abel er denne vinteren klar for å oppsummere solokarrieren sin med både et "best of"- album og en desemberturné med Bertine Zetlitz og Lene Marlin.

Men hvordan er han egentlig å jobbe med? Har suksessen gjort ham til en diktator i øvingslokalet, og er en slik oppsummering kanskje et tegn på at han nå vil ha en pause?

Lydverkets Mona B. Riise tok turen ned til øvingslokalet og sjekket ståa før turnéstart.

Hyller The Clash
"London Calling" er for mange den beste rockeplaten som er laget. The Clash lagde i 1979 et unikt album som er fullt av energi og med mange forskjellige stiler. Også det legendariske coveret av Paul Simonon som knuser bassgitaren sin, har blitt rockehistorie.

Lydverket hyller denne uken "London Calling", og har blant annet snakket med trønderbandet Johndoe som er sterkt inspirert av The Clash og deres album.

Også forfatteren og det tidligere The Aller Værste-medlemmet, Sverre Knudsen, forteller om sitt møte med The Clash. Han var i London i 1979 og intervjuet bandet under innspilingen av "London Calling".

I tillegg har Lydverket snakket med P3-sjef og Clash- fan Marius Lillelien.

Ikke frontfigur
I Lydverket denne uken skal vi også se nærmere på frontfigurens rolle på scenen. Årets opptur på Quartfestivalen var N.E.R.D.s konsert i Bendiksbukta, der frontfigur Pharell Williams ikke sparte på kruttet. På slutten av konserten fikk alle som hadde kjempet seg til en plass foran scenen, ta og kysse på Pharell i bar overkropp da han hoppet ned blant publikum. I svart t-skjorte oppå scenen stod Shay, også vokalist i N.E.R.D. Lydverket har snakket med Shay om hans mer tilbaketrukne rolle i bandet, om oppmerksomhet og berømmelse.

Terje Vinterstø, gitarist i Kaizers Orchestra og vokalist og frontfigur i Skambankt, kommer i studio for å snakke om frontfigurens rolle i et band.

Vill garagerock
For femte året på rad samles retroelskere fra hele verden til en ellevill langhelg i garagerockens og gogo-dansens tegn. Musikkfestivalen The Wild Weekend, som blir avholdt på et futuristisk casino i badebyen Benidorm, mønstrer rockeband og artister fra hele verden. Og alle deler de en felles kjærlighet; 60-tallet.

Lydverket ble med norske festivaldeltagere på konserter og fester. Og selvfølgelig var vi også tilstede på årets høydepunkt, konserten med the Monks. Dette bandet blir omtalt som punkens fortropp og ble gjenforent på årets Wild Weekend, over 30 år etter at bandet ble oppløst.

Egenprodusert magasinsending fra NRK Ung
Programleder: Mona B. Riise
Prosjektleder: Marius Hoel
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10,
LENKER
  • Les mer