Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 29. oktober 1999 kl 22.30 Cyclo

Cyclo (t)


NRK2 fredag 29. oktober kl 22.30
Cyclo

Med sykkeltaxi til elendigheten

Filmen utspiller seg i Ho Chi Minh-byen i Vietnam. Hovedpersonen er en 18 år gammel sykkeltaxi-sjåfør. En dag blir sykkelen stjålet, og sjåføren står økonomisk ansvarlig overfor sin sjef. For å kunne betale sin gjeld involveres den unge gutten i et kriminelt gjengmiljø.
\"Cyclo\" er Tran Anh Hungs andre spillefilm. Hans debutfilm \"Duften av en grønn papaya om morgenen\" ga ham Camera D\'Or i Cannes i 1993 samt en Oscar-nominasjon. For \"Cyclo\" fikk han Gulløven ved Venezia-festivalen i 1995.
Mens debutfilmen tok oss med til 50-årenes Vietnam, har Tran Anh Hung denne gangen laget en film fra dagens Saigon. Vi introduseres for en ung sykkeltaxi-sjåfør som kjemper seg gjennom gatene med sine passasjerer. Den unge gutten er foreldreløs, og livnærer seg, slik hans far gjorde, av sin rickshaw. Han lever i fattigdom sammen med sin farfar og to søstre, og drømmer om et bedre liv - og kanskje også en bedre jobb.
Men en dag blir han frastjålet sykkeltaxien av en gjeng unge gangstere. For å kunne betale gjelden til sykkeltaxiens eierinne må han selv begå kriminelle handlinger. Samtidig treffer hans eldre søster en mystisk poet som etter hvert tvinger henne ut i prostitusjon. Det er med andre ord ingen særlig lystig opptakt til denne filmen.

Kritikerros
FilmMagasinet beskrev \"Cyclo\" som en av sommerens store filmopplevelser da den hadde norsk kinopremiere i 1996.
FilmMagasinet skrev videre: \"Tran Anh Hung har en egen evne til å gi sjel til sine rollefigurer. Hans beskrivelse av volden i storbysamfunnet bærer likevel preg av kjærlighet til de menneskene som selv er ofre for omstendighetene. Som i \"Duften av en grønn papaya om morgenen\" er også lyssettingen og fargebruken slik at selv de voldelige scenene får noe estetisk vakkert over seg. Le Van Loc som har hovedrollen som den unge sykkeltaxi-sjåføren, er et funn som skuespiller. Hans lidelser, og måten han tvinges inn i gangstervirksomheten på, spilles med en overbevisning som riktig skjærer inn i sjelen til tilskueren.\"
\" Her er mengder av nasjonalt sprengstoff, men først og sist er dette enda en film om en ungdoms møte med en brutalere voksenverden.\"
- Per Haddal, Aftenposten

NRK2 fredag kl 22.30

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. \"Cyclo\" er et sosialt drama fra dagens Saigon om en ung sykkeltaxi-sjåfør som blir frastjålet sykkelen, og dermed levebrødet.

2. Den unge sykkeltaxi-sjåføren spilles av Le Van Loc.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Frankrike/Vietnam (1995)
Originaltittel: Cyclo
Regi: Tran Anh Hung
Med Tony Leung Chiu Wa?, Tran Nu Y?n Kh? og Le Van Loc